Уикипътешественик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уикипътешественик
Уеб адресwikivoyage.org
Регистрацияне е задължителна
ПритежателФондация „Уикимедия“
Създаване10 декември 2006 г.;
преди 17 години
 (2006-12-10)
Alexa ранг23 957 (29 ноември 2017)
Настоящ статусонлайн
Уикипътешественик в Общомедия

„Уикипътешественик“ (на английски: Wikivoyage) е отворен многоезичен проект, посветен на туризма и създаването на свободно редактируем пътеводител. „Уикипътешественик“ е наречен „Уикипедия на пътеводителите“.[1]

„Уикипътешественик“ е многоезичен проект, достъпен на 24 езика, при това проектът за всеки език се разработва независимо. Въпреки че сега това е проект на Уикимедия, той е започнат независимо. Съдържанието на „Уикипътешественик“ може да се раздели на следните категории: дестинации, маршрути, разговорници и теми за пътуване.

„Уикипътешественик“ използва свободната платформа МедияУики, която се използва и от Уикипедия и другите проекти на Фондация Уикимедия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектът е започнат през 2006 г. от немски и италиански общности на проекта Wikitravel.

Преход към Фондация Уикимедия[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2012 г. най-активните участници и голяма част от администраторите на англоезичния и някои други езични версии на проекта също напускат Wikitravel поради несъгласие с политиката, водена от собствениците на ресурса – компанията Internet Brands.

От 10 ноември 2012 г. проектът Wikivoyage се намира на сървърите на Фондация Уикимедия.

Българоезичната версия на проекта се намира в Инкубатора на Уикимедия. На 19 декември 2012 г. с гласуване се утвърждава името „Уикипътешественик“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. WikiVoyage, Wikipedia of travel guides, leaves beta to take on the travel industry // Huffington Post, 1 January 2013. Посетен на 29 юни 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]