Утрото на екзекуцията на стрелците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Утрото на екзекуцията на стрелците
Утрото на екзекуцията на стрелците (1881)
Утрото на екзекуцията на стрелците (1881)
ХудожникВасилий Суриков
Година1881 г.
Техникамасло върху платно
Характеристикаисторическа живопис
Размери218 × 379 cm
ИзложенаТретяковска галерия, Москва, Русия
Утрото на екзекуцията на стрелците в Общомедия

„Утрото на екзекуцията на стрелците“ е картина на руския художник Василий Суриков (1848 – 1916), завършена през 1881 г. Намира се в Третяковската галерия в Москва. Размерите на платното са 218 Х 383,5 см. Темата на произведението е свързана с историческите събития от края на XVII век – подавянето от Петър I на бунта на стрелците през 1698 г. и тяхната екзекуция.

История на създаването[редактиране | редактиране на кода]

Картината „Утрото на екзекуцията на стрелците“ в Третяковската галерия

След като Василий Суриков печели поръчка за четири стенописа за катедралния храм „Христос Спасител“, се премества в Москва през 1877 г. за да изпълни поръчката. Там се включва в групата на передвижниците и започва да участва в техните изложби. Той рисува три големи платна на историческа тема. Първото голямо платно е „Утрото на екзекуцията на стрелците“, което е свързано с трагичните събития от времето на Петър I. Бунтът на стрелците е израз на несъгласието им с реформите, извършвани от царя. Работата си по ескизите за картината Суриков започва още през 1878 г., а цялостната работа по картината продължава около три години. Картината е представена на 9-ата изложба на передвижниците, открита през месец март 1881 г. Още на изложбата картината е закупена от Павел Третяков.

В картината художникът избира момента на разсъмване, непосредствено преди екзекуцията на стрелците и показва как всеки един от тях преживява последните минути от живота си.[1] Вдясно е показан и Петър I, който е изобразен в мълчалив двубой с рижия стрелец в каруцата. Показана е яростта и непримиримостта в очите на двамата. Художникът внимателно изучава облеклото, оръжието и бита от времето на отразените събития. За това посещава често Оръжейната палата в Москва и Държавния исторически музей.

По време на създаването на картината, която е стояла непокрита в жилището на Суриков, негови приятели са виждали непосредствено процеса на създаване и понякога са давали свои коментари. Основен проблем за художника при създаването на картината е кой точно момент трябва да бъде пресъздаден. Суриков, както и Павел Третяков са считали, че особено важен е именно този момент, непосредствено преди екзекуцията, защото тя показва трагедията на обречените стрелци, техните последни минути живот и трагедията за техните близки. Суриков се отказва от идеята, подхвърлена от Иля Репин да нарисува и бесило с вече извършена присъда. Павел Третяков е този, който затвърждава в художника мнението, че това ще развали картината. Съветът на Лев Толстой обаче, че ръцете на стрелците, държащи свещите трябва да са покрити с восък за по-голяма достоверност, той възприема и отразява в картината.

В спомените си Суриков разказва и за кошмарите, които изживява, докато рисува картината. Тази тема е дълбоко навлязла в него и вероятно затова така силно е въздействието върху зрителя. През януари 1880 г. той се разболява от възпаление на белите дробове и след като не успява да се излекува в Москва, отива в Самара, където се лекува при Нестор Постников с кумис. Чак през есента на същата година се връща в Москва и дорисува картината.

Детайли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]