Фердинанд Фелнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фердинанд Фелнер
Ferdinand Fellner
Фердинанд Фелнер на млади години
Информация
Роден
Починал
22 март 1916 г. (68 г.)
Националност Австрия
СтилМюнхенска школа
ТворбиНароден театър „Иван Вазов“
Фердинанд Фелнер в Общомедия

Фердинанд Фелнер (на немски: Ferdinand Fellner) е австрийски архитект от Мюнхенската школа, работил в края на 19 и началото на 20 век. Специализирал се е главно в изграждането на театрални постройки. Съвместно с Херман Хелмер проектира и изгражда около 50 театъра в много градове в Централна и Източна Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 април 1847 година във Виена, Австрийска империя. Завършва образованието си във Виена, след което няколко години работи като младши проектант в Бърно. През 1873 година във Виена, съвместно с Херман Хелмер, основава архитектурното бюро „Фелнер и Хелмер“, което проектира множество театрални постройки в Австро-Унгария, България, Румъния и Швейцария.

Творчеството на Фелнер не се ограничава в театралното строителство, той участва в работата върху хотелски постройки, обсерватории и т.н. Сред най-известните творби, в които е участва, е софийският Народен театър „Иван Вазов“.

Характерно за съвместното творчество на Фелнер и Хелмер е умелото съчетаване на стиловете рококо, барок и ренесансови мотиви с тенденциите на съвременното им архитектурно изкуство.

Умира на 22 март 1916 година във Виена на 68-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]