Червената стая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червената стая
Сезони2
Епизоди61
Страница в IMDb

„Червената стая“ (на турски: Kırmızı Oda) е турска психологическа драма, продуцирана от Онур Гювенатам и написана от Дениз Гюрлек и Мелек Седем.[1] Сериалът е телевизионна адаптация по книгата „Вътре в медальона“ (2004 г.) на Гюлсерен Будайъджъоглу и разказва истинските истории на доктор Магнолия Ханъм (Бинур Кая) от Истанбул, нейните служители и пациентите в психиатрична клиника „Магнолия“.[2]

Сериалът започва да се излъчва по TV8 на 4 септември 2020 г.[3] Състои се от 2 сезона, като последният, 61-и епизод, е излъчен на 18 февруари 2022 г.

Актьорският състав на сериала се променя всеки епизод, като Бинур Кая е единствената актриса, която се появява във всички епизоди.[2] Другите главни актьори са Мерик Арал, който напуска проекта след участие в 22 епизода, и Тюлин Йозен и Бурак Севинч, които участват в 30 епизода.

„Червената стая“ се превръща в един от най-популярните и най-гледаните драматични сериали за 2020 г.[2]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

OGM Pictures, продуцентската компания на сериала, преди това продуцира телевизионни сериали, адаптирани от романите „Домът, в който си роден, е твоята съдба“ и „Апартаментът на невинните“.[2] Сценаристът на сериала е обявен през юли 2020 г. – това е Бану Киремитчи Бозкурт, която е сценарист и на сериалите „Дъщеря ми“ и Hekimoğlu.[2] Обявено е, че сериалът, режисиран от Джем Карджъ, ще бъде излъчен по TV8.[2] Режисьор на сериала във втори сезон е Башак Сойсал, режисьор и на „Халка“ и „Нов живот“. През септември 2021 г. сценаристката Бану Киремитчи Бозкурт напуска и е заменена от сценаристите на „Ти си моята родина“, „Майка“ и „Почукай на вратата ми“ Дениз Гюрлек и Мелек Седем.

Първият епизод, излъчен в петък, 4 септември 2020 г., става най-гледаната програма за деня в групата на ЕС с рейтинг 6,10 и гледаемост от 19 процента.[2]

Формат на епизода[редактиране | редактиране на кода]

Един епизод на „Червената стая“ е 150 минути.[2] Преди излъчването на новия епизод се показва подробно резюме на предишния епизод. В сериала всеки епизод отговаря на терапевтичните сесии на трима клиенти.[2] Преди всяка терапевтична сесия се показва името на клиента.[4]

Локации[редактиране | редактиране на кода]

Снимките в Червената стая се снимат предимно в Бейкоз и Ускюдар.[5] Обувната фабрика Beykoz, където се намират много плата за телевизионни сериали, се използва за клиниката на доктор Ханъм.[5] Тази сграда се появява във всеки епизод от поредицата и повечето от събитията се случват там.[5] Освен това бяха използвани много места с гледка към Босфора и особено плажовете Ортакьой, хълма Чамлица и Шиле.[5] В допълнение, улиците „Истиклял“ и „Нуру Зия“, както и задните улици на Галатасарайския лицей са предпочитани като основни външни пространства. Доктор Ханъм, изиграна от Бинур Кая в сериала, се разхожда пред сградата, където е заснет Masumlar Apartmanı.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Автор на музиката е Фърат Юкселир.[6] През същия период композиторът създава и музика за телевизионните сериали „Домът, в който си роден е твоята съдба и „Нов живот“.[6] Юкселир създава приблизително 250 творби с повече от 50 теми и различни версии за поредицата, с различни композитори от Истанбул, Измир, Анкара, Канада и Англия.[6] Всички произведения са инструментални, като обикновено се използват мелодии за цигулка и пиано.[6]

Препратки към други сериали[редактиране | редактиране на кода]

Възможно е герои от други сериали на OGM Pictures, продуцентската компания на сериала, да се появят в Червената стая или герои от Червената стая да се появят в други сериали.

  • В епизод 13 от сериала „Домът, в който си роден, е твоята съдба“ (излъчен по TV8 между 2019 и 2021 г.), героят Зейнеп Гьоксу, изигран от Демет Йоздемир, идва да се консултира с доктор Ханъм, изигран от Бинур Кая, и героинята Туна, изиграна от Гюлчин Кюлтюр Шахин се появява в сериала.
  • Героят на Сади Мертоолу, изигран от Еркан Петеккая, който е и герой от „Червената стая“, също се появява в „Домът, в който си роден, е твоята съдба“ (епизод 37)
  • В последния, 42-ри, епизод на първи сезон и в първия, 43-и, епизод на втори сезон на „Червената стая“ участва героинята Гюлбен Дереноглу, изиграна от Мерве Диздар, която се появява в „Апартаментът на невинните “, излъчен по TRT 1.
  • В 43-и епизод на „Апартаментът на невинните “ се поява Хюсеин, изигран от Баран Джан Ераслан.
  • В 43-и, 45-и и 50-и епизод на „Апартаментът на невинните“ гостува героинята от „Червената стая“ Туна, изиграна от Гюлчин Кюлтюр Шахин.
  • В 45 епизод на „Апартаментът на невинните“ за първи път се появява доктор Ханъм, изиграна от Бинур Кая. („Апартаментът на невинните“, епизоди 45 – 46, 50 – 51, 57 – 71).

Актьорски състав и персонажи[редактиране | редактиране на кода]

  • Бинур Кая – доктор Магнолия Йадираоглу/Доктор Ханъм, собственичка на психиатричната клиника и психиатър с дългогодишен опит. Женена е за Айдън.
  • Тюлин Йозен – доктор Артун Пирайе, успешна психиатърка в клиниката, която се развежда със съпруга си, след като той ѝ изневерява.
  • Мерич Арал – доктор Айше Гьол, млада и красива психиатърка с мъжки стил на обличане.
  • Бурак Севинч – доктор Дениз Санер, детски психиатър, който е влюбен в доктор Пирайе.
  • Гюлчин Кюлтюр Шахин – Туна, секретарката на клиниката. Тя е добросърдечна, услужлива и мекушава. Омъжва се за съседа си Йомер.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Ден и час на излъчване Начало на сезона Финал на сезона Брой епизоди Брой епизоди на сезон Година на излъчване ТВ канал
1. сезон Петък 20:00ч. 4 септември 2020 г 18 юни 2021 г 42 1-42 2020-2021 г TV8
2. сезон 17 септември 2021 г 18 февруари 2022 г. (Финал) 18 43-61 2021-2022 г

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kırmızı Oda dizi konusu nedir? Kırmızı Oda oyuncuları kimlerdir? Hangi kanalda, hangi gün? // Посетен на 20 Kasım 2020.
  2. а б в г д е ж з и Kırmızı Oda ne zaman başlayacak? Kırmızı Oda konusu ne, oyuncuları kimler? // Посетен на 24 Temmuz 2020.
  3. Hayata Dön // D&R. Посетен на 20 Kasım 2020.
  4. Kırmızı Oda Selvi kimdir? // Milliyet, 27 Kasım 2020. Архивиран от оригинала на 8 Aralık 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  5. а б в г Kırmızı Oda nerede çekiliyor? // hthayat.haberturk.com. Habertürk, 13 Kasım 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  6. а б в г Fırat Yükselir Kırmızı Oda müziklerini albüm olarak yayınladı // Tum-haberler.com, Tüm Haberler, Güncel Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber. Tüm Haberler, 18 Aralık 2020. Архивиран от оригинала на 18 Aralık 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kırmızı Oda в Уикипедия на турски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​