Янош Кобор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Янош Кобор
Роден
Будапеща, Кралство Унгария
Починал
6 декември 2021 г. (78 г.)
ПогребанБудапеща, Унгария

Учил вБудапещенски университет по технологии и икономика
НаградиНаграда „Кошут“ (2013)
Ференц Лист (награда) (1987)
Музикална кариера
Активностот 1962 г.
Участник вОмега
Семейство

Уебсайт
Янош Кобор в Общомедия

Янош Кобор (на унгарски: Kóbor János; 17 май 1943 г., Будапеща – 6 декември 2021 г., Будапеща) е унгарски музикант и певец, най-известен като член на рок групата „Омега“. Носи и прякора Мека.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Янош Кобор получава академична степен по архитектура от Техническия и икономически университет в Будапеща, но никога не работи в областта.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Той основава първата музикална група със съученици от гимназията, където среща, между другото, по-късен съотборник от „Омега“, барабаниста Йожеф Лаукс. От 1962 г. следващата му музикална кариера е свързана почти изключително с групата „Омега“. Той участва във всички нейни албуми като водещ вокал. Изключение в това отношение е изпетият на английски албум Omega The Red Star From Hungary от 1968 г., тъй като не е възможно да се организира заминаването на Кобор за Англия, където е записан албумът (той обаче е включен в албума като участник). В друг албум на английски, Transcendent, от 1996 г. участва, но не като вокал.

Освен че пее, той е съавтор на някои от песните на групата и работи за нея като продуцент. През 2009 г. единствената му дейност извън групата е участие в концертите на Скорпиънс в Будапеща и Кошице.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е два пъти. Има син Даниел (роден 1976 г.) от първия си брак и дъщеря Лена (родена 2007 г.) от втория си брак. Заразява се с COVID-19 през ноември 2021 г. и умира на 6 декември след кратък престой в болница.

Хоби[редактиране | редактиране на кода]

Занимавал се е с лека атлетика, но напуска спорта поради контузия. Неговите хобита включват яхтинг.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата János Kóbor в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​