Албена Борисова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Албена Борисова
българска журналистка и писателка

Родена
27 август 1968 г. (55 г.)

Националност България
Учила вСофийски университет
Работилажурналист, писател
Литература
Период2010 -
Жанровефентъзи, магически реализъм, пътепис, документалистика
Известни творби„Фантомите на Линджа“, „Безценка, която не можеше да умре“, „Зад гърба на КГБ“
Семейство
СъпругСлавчо Чанев
Албена Борисова в Общомедия

Албена Борисова е българска журналистка и писателка. Авторка на романите „Безценка, която не можеше да умре“, „Фантомите на Линджа“ и документалната книга „Зад гърба на КГБ“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 27 август 1968 г. в Перник. Завършила е руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има две специализации по време на следването си в Института по руски език „Пушкин“ в Москва. На базата на натрупаните впечатления от този период пише и първата си книга през 2010 г. „Зад гърба на КГБ“. Автор на романите „Безценка, която не можеше да умре“ и „Фантомите на Линджа“. „Зад гърба на КГБ“ е документален калейдоскоп от образи и картини[1], който представя наследници на личности от Андрей Луканов – до Ким Ир Сен, хора от далечна Куба – до екзотична Шри Ланка, събития от Перестройката – до войната в Персийския залив[2]

Албена Борисова е работила в „Труд[3] и други периодични издания. После работи като политически наблюдател в Информационна агенция „PIK“. Основната специфика на журналистическата ѝ дейност са интервютата с български и чуждестранни политици, и коментари и анализи на българска и външнополитическа тема.

В началото на войната в Украйна прави серия от интервюта с украински бойци от Донбас и лидери на Донецката и Луганската народни републики. Особен интерес предизвикват и интервютата ѝ с бившия руски вицепремиер Борис Немцов[4], както със заместник-председателя на Руската ДУМА Петр Толстой[5][6].

Изключителен бум предизвиква интервюто й с видния руски опозиционен политик Иля Яшин. Албена Борисова успява да разговаря с него, докато той е в затвора. Това е първото и единствено интервю в България с Яшин зад решетките.

В началото на войната в бивша Югославия Албена Борисова обикаля Западна Европа, за да направи репортаж в „Труд“ за настроенията в различните страни към този конфликт.

Албена Борисова е автор на романите „Безценка, която не можеше да умре“[7] и „Фантомите на Линджа“[8][9], които някои критици причисляват към жанра фентъзи, а самата авторка ги определя като трънски магически реализъм[10] .

Голямата страст на Албена Борисова са пътешествията[11]. По времето, когато работи в „Труд“, публикува пътеписи за пътуванията си из различни части на света.

Албена Борисова е омъжена. Съпругът ѝ Славчо Чанев е поет, автор е на книги с поезия, детска проза и документалистика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. архивно копие // Архивиран от оригинала на 2021-07-29. Посетен на 2021-07-29.
  2. КАКВО СТАВА ЗАД ГЪРБА НА КГБ РАЗКАЗВА В КНИГА ЖУРНАЛИСТКАТА АЛБЕНА БОРИСОВА, ipernik.com, 8 октомври 2010.
  3. Станислава Пирчева, Журналистката Албена Борисова: Кариера не се прави с автоцензура, БНР, 13 септември 2019.
  4. Журналистка от Перник направи интервю с Борис Немцов, mirogled.com, 9 май 2014.
  5. Зам.-председателят на държавната Дума на Русия Пьотър Толстой: Европейския съюз го чака съдбата на СССР, retro.bg, 18 октомври 2019.
  6. Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой: Путин е здрав и бодър като никой друг. Санкциите на САЩ срещу Русия целят да ударят Европа, retro.bg, 23 март 2022.
  7. Всеки има своите фантоми, дори и Линджа, сайт на СБЖ.
  8. Журналистка разказва за „Фантомите на Линджа“, сайт на СБЖ.
  9. Журналистка написа книга за насилието, маскирано като любов, Албена Борисова представи „Фантомите на Линджа“, epicenter.bg, 14 януари 2017.
  10. Трънски магически реализъм стъпва на морския бряг, burgasinfo.com.
  11. Обезщетения при провалени пакетни почивки, до Светите земи с Албена Борисова, epicenter.bg.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Зад гърба на КГБ (2010)
  • Безценка, която не можеше да умре (2013)
  • Фантомите на Линджа (2017)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]