Александър Ракшиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Ракшиев
български политик
8 декември 2021 г.
Роден
Александър Николаев Ракшиев
19 август 1988 г. (1988-08-19) (35 г.)
Политика
Професияикономист, мениджър
ПартияПродължаваме промяната
Народен представител в:
XLVII НС   

Александър Николаев Ракшиев е български политик от „Продължаваме промяната“. Народен представител в XLVII народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Ракшиев е роден на 19 август 1988 г. в град Пловдив, Народна република България. Завършва Езикова гимназия „Пловдив“ с профил немски език. Продължава образованието си в Американския университет в Благоевград, където учи бизнес администрация, икономика и информационни технологии. Специализира на два пъти в Съединените американски щати. Впоследствие завършва и магистратура по бизнес администрация в АУБ.

Александър Ракшиев развива успешна кариера в IT бранша с фокус върху продажби и бизнес развитие.

На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е 4-ти в листата на „Продължаваме промяната“ за 16 МИР Пловдив – град,[1] откъдето е избран.[2] Като част от 47-ото народно събрание Александър Ракшиев е заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации и член на Комисията по околна среда и водите. Ракшиев е съвносител на закона, повишил прага на регистрация по ДДС до 100 000 лв.

Александър Ракшиев е запален планинар с редица изкачвания из планините в България. Има и бележити изкачвания извън България, включително Монблан (Франция), Ухуру (Танзания), Митикас (Гърция), Боботов кук (Черна гора) и други.

Ракшиев е семеен, с две деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Кирил Петков и Росен Костурков начело в Пловдив и в областта“ // bnr.bg, 10 октомври 2021. Посетен на 10 февруари 2022. (на български)
  2. „Преференциите не родиха драма в Пловдив, единственият мандат скара БСП“ // marica.bg, 18 ноември 2021. Посетен на 10 февруари 2022. (на български)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]