Апион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Апион
древногръцки философ
Роден: 20 г. пр.н.е.
Починал: 45 г. (64 г.)

Апион е древногръцки философ и водач на гръцката общност в най-големия елинистичен град и център в Ориента по времето на Христос и древноримските завоевания в региона - Александрия.

Апион е известен с това, че оглавява гръцката делегация пред Калигула в опит за решение на гръко-еврейския спор в Александрия. В крайна сметка римския император възприема неговото становище и той надделява над своя опонент - водача на еврейската делегация пред Калигула - Филон Александрийски. Йосиф Флавий му посвещава трактата "против Апион".

След като римляните вземат страната на гърците в спора им с юдеите избухва александрийския погром.

Апион се установява в Рим по времето на Клавдий. Не е ясно колко време прекарва във "Вечния град", където преподава реторика. Автор е на няколко произведения, които не са оцеляли до наше време. Единствено Андрокъл на Авл Гелий фрагментарно препредава част от неговите произведения.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Apion“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.