Арчибалд Форбс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Арчибалд Форбс
британски журналист
Арчибалд Форбс 
Роден: 17 април 1838
Шотландия
Починал: 30 март 1900
Великобритания

Арчибалд Форбс (на английски: Archibald Forbes) е британски журналист, военен кореспондент в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | edit source]

Арчибалд Форбс е роден на 17 април, 1838 г. в Шотландия. Завършва университета в Абърдийн. Служи в Драгунски полк на Британската армия. Напуска военната служба по здравословни причини.

Започва кариера като журналист във вестник „Дейли Нюз”. По време на Френско-пруската война (1870-1871) е военен кореспондент във Франция. Работи в Испания и Италия. Отразява Сръбско-турската война (1876).

По време на Руско-турската война (1877-1878 е военен кореспондент на „Дейли Нюз” в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров.[1] Непосредствен свидетел на основните военни операции. Отнася се със симпатия към Българската национална кауза. Цитат от Достоевски обаче опровергава предишното твърдение: Има две интересни мнения: умниците у нас твърдят и досега, че без намесата на русите българинът щеше да си живее царски и че Русия е причината за всички негови нещастия. А пък известният с прекрасните си и задълбочени статии от бойното поле англичанин Форбз, кореспондент на вестник “Daily News”, в края на краищата изказва откровено цялата си английска истина. Той искрено признава, че турците имали «пълното право» да изтребят цялото българско население на север от Балкана в момента, когато руската армия преминала Дунава. Форбз почти съжалява (естествено политически), че нещата не са се развили така, и прави извода, че българите следва да бъдат вечно признателни на турците, задето ония не ги изклали поголовно като овце. Автор на забележителни военни кореспонденции, за което е награден от руското командване с Орден „Свети Станислав“ III ст. Издава кореспонденциите си от войната в самостоятелно издание „The War Correspondence of the Dajlly News 1877“, Vol 1-3, 1878, Leipzig.[2]

След войната работи в Индия, Бирма и Южна Африка. Автор на множество книги посветени на събития, на които е непосредствен очевидец: Форбс А., Макгахан Д., Войната в кореспонденциите на „Дейли Нюз“; Форс А., Великобритания в Афганистан 1839-1842 г., Великобритания в Афганистан 1878-1880 г., The History Black Watch. Седемгодишната война в Европа, френска и индийска война, колониална война в Америка и Карибския басейн, нилската експедиция на Наполеон ...; Форбс А., Хол С., Приключенията на британско момче в Руско-турската война 1877-1878 г. и др. Често го наричат „Царя на репортажа“.

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Генов Цонко, Освободителната война 1877–1878, изд. „Наука и изкуство“, София, 1978, с. 301
  2. Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Берон", София, 1986, с. 172