Балюстър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Балюстър на главното стълбище на Националния музей в Прага (изкуствен мрамор от варовик)

Балюстър (от гръцки: βαλαύστιον или валастион, през италиански: balaustro и на френски: balustre – в превод „цвят от нар“, поради камбановидната форма на цветът на наровото дърво)[1] се нарича ниската единична колона на една балюстрада.

Форма[редактиране | редактиране на кода]

Повечето балюстри имат кръгло напречно сечение, но има и квадратни или многоъгълни изработки. Стволът на балюстъра е силно профилиран; средната му част често е оформена в луковиден (удебелен) вид. Като цяло те наподобяват на амфори или вази, а в редки случаи и на канелюрани колони или обелиски.

Материали[редактиране | редактиране на кода]

Дървени балюстри в стругован парапет

Балюстрите могат да бъдат направени от много материали, като например дърво, естествен камък, щукатура, неръждаема стомана или акрил.

История[редактиране | редактиране на кода]

В мебелното изкуство струговани балюстри се използват още от античнонстта като крака на маси и столове, когато те са замислени като представителни мебели. В архитектурата балюстри се използват едва от Ренесанса като носещи елементи на парапети или като декоративни ъглови елементи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wissenschaftlicher Rat der Dudenredaktion (Hrsg.): Duden, Deutsches Universalwörterbuch. 6. Auflage. Dudenverlag, Mannheim/Leipzig/Wien/Zürich 2007, ISBN 978-3-411-05506-7, S. 243, Eintrag Baluster.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Baluster в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​