Бернар Миние

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бернар Миние
Bernard Minier
Бернар Миние, 2019 г.
Бернар Миние, 2019 г.
Роден26 август 1960 г. (63 г.)
Професияписател
Националност Франция
Активен период2010 -
Жанркриминален роман, трилър
Течение„лига на въображението”

Уебсайтbernard-minier.com/en/
Бернар Миние в Общомедия

Бернар Миние (на френски: Bernard Minier) е френски писател на произведения в жанра криминален роман и трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Бернар Миние е роден на 26 август 1960 г.в Безие, департамент Еро, Франция, в семейството на учител по техническо образование. Израства в Монрежо в полите на Пиренеите, след което учи в Тарб и Тулуза. След гимназията прекара една година в Испания. После през 1984 г. се премества в Париж и започва работа в митническата администрация, където достига до длъжност на старши контрольор. Заедно с работа си пише разкази, с които участва в литературни конкурси.

Първият му роман „Леден гамбит“ от поредицата „Командир Мартин Серваз“ е издаден през 2011 г. Главният герой, майор Мартин Серваз, хипохондрик, но надарен с интуиция полицай от Тулуза, е изправен пред поредица от ужасяващи и непонятни престъпления в сърцето на зимата в Пиренеите – обезглавен кон окачен на лифт, фармацевт, обесен под мост, и необичайни графити. А на всичките места е открита ДНК на психопат, затворен в единствената по рода си в Европа психиатрична клиника в сърцето на планината, в която постъпва на работа млада психоложка. Романът става бестселър и получава наградата за най-добър криминален роман на литературния фестивал „Полар“ в Коняк, както и други литературни награди. През 2016 – 2017 г. романът е екранизиран в едноименния телевизионен сериал с участието на Шарл Берлен, Юлия Пиатън и Паскал Грегъри.

През 2015 г. е издаден трилърът му „Une putain d’histoire“ (Една скапана история), чийто сюжет се развива в САЩ и засяга темата за злоупотребите с интернет и заплахите за личните свободи. Книгата получава наградата „Полар“ за най-добър франкофонски роман на фестивала в Коняк.

Книгата му „M, le bord de l'abîme“ (М, ръбът на бездната) от 2019 г. е трилър по темата за силата на технологиите и изкуствения интелект.

Писателят е част от художествения колектив „La Ligue de l'Imaginaire“ (Лигата на въображението), автори, които дават свобода и много пространство на въображението в произведенията си.

Бернар Миние живее със семейството си в департамент Есон.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Une putain d’histoire (2015)
  • M, le bord de l'abîme (2019)

Серия „Командир Мартин Серваз“ (Commandant Martin Servaz)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glacé (2011)
    Леден гамбит, изд.: ИК „Ентусиаст“, София (2021), прев. Яна Аргиропулос
  2. Le Cercle (2012)
  3. N'éteins pas la lumière (2014)
  4. Nuit (2017)
  5. Sœurs (2018)
  6. La Vallée (2020)
  7. La Chasse (2021)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2016 – 2017 Glacé – тв сериал, 6 епизода
  • 2020 Le Diable au Coeur – тв филм

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bernard Minier в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​