Бети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бета.

Бети
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
разред:Anabantiformes
семейство:Макроподови (Osphronemidae)
подсемейство:Macropodusinae
род:Бети (Betta)
Научно наименование
Bleeker, 1850
Бети в Общомедия
[ редактиране ]

Бетите (Betta) са род дребни тропически риби, широко отглеждани като декоративни. Акваристите ги наричат Бойни рибки, заради агресивното им поведение. Достигат дължина до 5 – 7 cm. Оцветяването може да бъде доста пъстро.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена в Тайланд, някои части на Китай, полуостров Индокитай и Малака, о-в Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богати на растителност ручеи, малки рекички, а също и блатисти водоеми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

След хвърлянето на хайвера женската се отделя, а мъжкият остава да пази хайвера до излюпването му и се маха след проплуването на малките. Инкубационен период на хайвера е 2 – 3 денонощия. Малките могат да плуват след 4 – 7 денонощия.

При отглеждане в аквариум, нивото на водата трябва да се понижи с 11 cm, за да могат личинките да поемат кислород. Малките рибки се хранят със зоопланктон или малко сварен жълтък, разбит в кафена лъжичка с вода.

Декоративна рибка Бета (Betta)

История и отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Бетите са много символични риби, и още в древен Китай се смятали за рибите на късмета и спокойствието. По-късно те се смятали са фън-шуй риби. Те извличат кислород от въздуха, чрез орган наречен лабиринт и нямат нужда от помпа при отглеждането и развъждането.

Най-често срещани са сините и червените, но напоследък акваристите открили и други видове, като черно-жълти, червено-сини и бели.