Блудница Вавилонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вавилонска блудница)
„Вавилонската блудница“ като змея на демона Баал със седем глави - руски лубок от 1800 г.

Вавилонска блудница или архаизирано Блудница Вавилонска, също и като „Велик Вавилон“ [1] (на латински: Babyloniacus fornicaria) е популярен израз от откровението на Йоан. Това е град:

И друг ангел идеше след него, и казваше: Падна, падна Вавилон, градът голем; защото от виното на яростта на своето блудодеяние напои всичките народи.

Откровение на Йоан 14:8, Цариградски превод 1871

Апокалиптичният образ и текст на откровението още от средновековието е предмет на неизброими богословски спорове и пререкания свързани с тяхното библейско тълкуване. Според Свидетелите на Йехова, например, това е образ на „световната империя на погрешната религия“ [2]

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Библейския сюжет е използван от Достоевски в поемата на Иван КарамазовВеликият инквизитор“ от Братя Карамазови.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. напр. Откр. 18. Падането на великия Вавилон.
  2. ((en)) What Does The Bible Really Teach – Jehovah's Witnesses Official Web Site
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вавилонская блудница“ и страницата „Whore of Babylon“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]