Валерио Галеото Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валерио Галеото Малатеста
религиозно лице и кондотиер
Роден
Починал
Семейство
РодМалатеста
БащаСиджизмондо Пандолфо Малатеста
Майканеизв.
Братя/сестриРоберто Малатеста
ДецаСерафина
Камила

Валерио Галеото Малатеста (на италиански: Valerio Galeotto Malatesta; * Римини; † ноември 1470, Гуалдо) е италиански благородник, религиозно и военно лице от рода Малатеста.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е извънбрачен син на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста (* 1417, † 1468), господар на Римини и на Фано, и на неизвестна омъжена жена.

Има множество природени братя и сестри: от първия брак на баща си един брат, от втория брак – брат и сестра, от третия брак – един брат и две сестри, и от негови извънбрачни връзки – четири братя и пет сестри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Узаконен от папа Николай V с була от 1453 г. и е назначен с була от 24 ноември за апостолически протонотарий.

Следва баща си Сиджизмондо, когато той е нает от венецианците между 1464 и 1466 г. да се бие с турците в Мореа. При завръщането им баща му го праща при венецианците, за да се уволни. За заслугите си папата му дава като абатство „Сан Гауденцио“ в Римини.

Когато баща му отива в Рим на служба на папа Павел II, Валерио има задачата да управлява държавата заедно с мащехата си Изота дели Ати. Той се скарва с нея, напуска Римини и е на път да предложи услугите си на краля на Неапол Фердинандо, но баща му го разубеждава. След смъртта на баща си не се намесва в държавните дела и става каноник на катедралата в Римини.

Влиза в конфликт с брат си Роберто, който го обвинява в заговор за отваряне на портите на Римини за папската армия, поради което е убит през ноември 1470 г., докато е в Лонцано при Гуалдо.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Има две извънбрачни дъщери:

  • Серафина Малатеста, монахиня
  • Камила Малатеста, ∞ 1486 за месер Антонио, син на Вентурино от Бергамо, конетабъл на служба при чичо ѝ

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835, Tav. IV и Tav. XV
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Roberto Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​