Вардар (1898)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Вардар.

„Вардар“
„Вардаръ“
Брой № 1, 21 ноември 1898 г.
Информация
Видседмичник
Начало21 ноември 1898 г.
Край25 декември 1898 г.
Цена15 стотинки, годишен абонамент 8 лева
РедакторДимитър Чохаджиев
Езикбългарски
Свързани вестнициАвтономия
ДържаваБългария

„Вардар“ (изписване до 1945 година: „Вардаръ“) с подзаглавие Орган на политическите интереси на християнското население в Турция е български вестник, излизал в София от 21 ноември до 25 декември 1898 година.

Вестникът излиза в петък и е редактиран от Димитър Г. Чохаджиев. В редакцията участва и Илия Гологанов. От брой 4 отговорен редактор е А. С. Василев. Печата се в печатницата „Либералний клуб“ и в тази на Иван К. Божинов. Излизат 6 броя.

Вестникът помества информация за съдбата на българите в останалата в Османската империя Македония. Разобличава опитите за елинизация на македонските българи и особено на действията на новопоявяващата се сръбска пропаганда. Защитава идеята за присъединяване на Македония към България.[1] Вестникът си поставя задачата:

да осветлява българското общество за положението на поробените българи; да отбива машинациите на пропагандите, най-много на сръбските... да обедини македонската интелиганция под знамето на освобождението на Македония.

Слива се с вестник „Глас македонски“ и започва да излиза като „Борба за свободата на Македония и Одринско“ (1899).[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 44.
  2. Иванчев, Димитър. Български периодичен печат, 1844 – 1944: анотиран библиографски указател. Т. 1. София, Наука и изкуство, 1962. с. 160.