Веселин Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Веселин Тодоров
български музикант
Роден
16 април 1949 г. (75 г.)

Учил вСофийски университет
Музикална кариера
Стилхардрок
Инструментибас китара
Участник вФактор

Веселин Тодоров (познат още с прякора Весо Кокала) е български рок музикант, основател на група Фактор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Веселин Тодоров е роден на 16 април 1949 г. в Перник. За първи път отива на рок концерт през есента на 1964 г., когато е на 15-годишна възраст. Концертът се провежда в зала „Универсиада“, където гостува шведския състав Северни тигри с певица Джейн Сверт. Групата изпълнява песни на известния английски скифъл състав „Шедоус“, който много добре познава още от първите му изяви в края на 50-те години.

Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1975 г. Има диплома, специалност „Автомобили, експлоатация, поддържане и ремонт“, от Техникум по енергетика „Вилхелм Пик“. Не практикува нито като юрист, нито като автомеханик.

Автор е на няколко песни за Българското радио и Националната телевизия. Печелил е награди от САЩ, Нашвил, Ирландия, Кевън, „Златния Орфей“, Грузия, и др.

През 1990 г. основава музикална къща „Фактор“. Съветник е при „закона за защита на културата“ и е член на управителния съвет на „Мюзикаутор“.

Издава автобиографичната книга „От тъмната страна на Земята“ през 2007 г., в която пише за българската рок сцена, група „Фактор“ и личния си живот.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тодоров, Веселин. ROCK'N'ROLL От тъмната страна на Земята – бяхме момчета 16-годишни.... София, Сиела, 2007. ISBN 978-954-28-0064-4.