Винченцо Вивиани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Винченцо Вивиани
Vincenzo Viviani
италиански учен

Роден
Починал
Флоренция, Италия
ПогребанСанта Кроче, Флоренция, Италия

Националност Италия
Учил вПизански университет
Научна дейност
ОбластФизика, математика, астрономия
Винченцо Вивиани в Общомедия

Винченцо Вивиани (на италиански: Vincenzo Viviani) е италиански математик, физик и астроном. Той е ученик на Еванджелиста Торичели и сътрудник на Галилео Галилей.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 април 1622 година във Флоренция, Италия. Първоначално учи в йезуитско училище, подпомогнат от Фердинандо II, велик херцог на Тоскана. По-късно учи физика и геометрия при Торичели. През 1639 г. става помощник на Галилей, с когото остава до смъртта му през 1642 г. През 1655 – 1656 г. той редактира първото издание на събраните произведения на Галилей.

След смъртта на Торичели през 1647 г. Вивиани е назначен на неговото място в Accademia dell' Arte del Disegno във Флоренция. В същото време той заема различни служби при великия херцог Фердинандо.

През 1660 г. Вивиани и Джовани Алфонсо Борели провеждат експеримент за определяне на скоростта на звука. Измервайки разликата между виждането на проблясването и чуването на звука при изстрел с оръдие на разстояние, те изчисляват стойността от 350 m/s, значително по-точна от предишното измерване на Пиер Гасенди от 478 m/s (приетата днес стойност е 331,29 m/s при температура 0 °C). През следващите години Вивиани прави и някои експерименти с махала.

Репутацията на Винченцо Вивиани нараства и през 1666 г. той получава предложения за постъпване на служба от френския крал Луи XIV и полския крал Ян II Кажимеж. Фердинандо II му предлага поста придворен математик и той остава във Флоренция.

Винченцо Вивиани умира на 22 септември 1703 година във Флоренция. В завещанието си той оставя известна сума за построяването на надгробен паметник на Галилео Галилей. През 30-те години на 18 век Църквата най-накрая разрешава да бъде построен такъв паметник и самият Вивиани е погребан там, заедно с Галилей.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vincenzo Viviani в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​