Во

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за кантона в Швейцария. За града в Италия вижте Во'.

Во
Vaud
Vaud
Знаме
      
Герб
Разположение на Во в ШвейцарияРазположение на Во в Швейцария
Страна Швейцария
СъкращениеVD
Присъединен1803 година
СтолицаЛозана
Площ3212 km² (4-ти)
Площ3211,94 km²
Население657 700 души (2004)
Изпълнителен органConseil d'Etat (7 души)
Законодателен органGrand Conseil (150 души)
Окръзи19
Общини382
Езицифренски
Най-висока точкаЛе Диаблере (3210 m)
Официален сайтwww.VD.ch
Карта на Во
Карта на Во
Во в Общомедия

Во (на френски: Vaud; на немски: Waadt, Ваат, на италиански: Vaud, Вауд) е кантон в Западна Швейцария.[1] Столица е град Лозана. Населението е предимно френскоезично, а преобладаваща религия е калвинизмът.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името Во идва от германското wald (гора). Най-старото споменаване на този топоним под формата Пaгуc Baлдензиc (Pagus Valdensis), което означава „Държава на Во“, се появява в акт за дарение на абатството Сен Морис от 8 октомври 765 година.[2][3]

География[редактиране | редактиране на кода]

Во заема територията от Ньошателското езеро на север, където граничи с кантона Ньошател, до Женевското езеро на юг, където граничи с кантона Женева, Франция и кантона Вале. На запад граничи с Франция, а на изток - с кантоните Фрибур и Берн. Во има един ексклав, ограден от Фрибург и езерото Ньошател, а от своя страна огражда два анклава на кантон Женева.

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото на XIII век територията на днешния кантон Во е включена във владенията на графовете на Савоя. В началото на XV век е завладяна от Берн, като през 1536 година областта е окончателно анексирана. Управлението на Берн не е популярно и през 1798 година френските войски са посрещнати с ентусиазъм. Образувана е Леманската република, която през 1803 година се включва в Швейцарската конфедерация като кантон Леман.

Кантонът Во е третият по големина производител на вино в Швейцария. Произвеждат се предимно бели вина, като повечето лозя са разположени около Женевското езеро.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.vd.ch
  2. Besson M, « La plus ancienne mention du pays de Vaud », Revue historique vaudoise,‎ 1909, p. 113.
  3. Lucienne Hubler,Histoire du Pays de Vaud, Éditions L. E. P. Loisirs et Pédagogie SA, Lausanne, 1991, p. 35, (ISBN 2606005260)

Външни прератки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vaud в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​