Дивчовото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дивчовото
Общи данни
Население132 души[1] (15 март 2024 г.)
1,58 души/km²
Землище83,813 km²
Надм. височина648 m
Пощ. код5727
Тел. код06905
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ20996
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Тетевен
Мадлена Бояджиева-Ничева
(ГЕРБ; 2015)

Дивчовото е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дивчовото се намира в Централна Стара планина в Тетевенски Балкан, началото на Национален парк Централен Балкан и резерват Боатин. (От Резерват Боатин извира река Боатинска, в която се вливат още десетина по-малки реки и през селото вече е река Дивчовска, която в местността Десеткар) разклона за гр. Етрополе, преминава

История[редактиране | редактиране на кода]

По времето преди 1878 г.през селото са минали четниците на Панайот Хитов и групата на Георги Бенковски преди да се установят в местността Костина в с. Рибарица, където на Бенковски е направена турска засада и е убит.

До 1878 г. селото е било само махала от няколко кошари към с. Черни Вит. След Освобождението на България си правят къщи няколко тетевенски чорбаджии и гледат големи стада с овце. Има легенда, че при посещение на цар Борис в Тетевен, е воден на разходки в Тетевенския район и в махалата и царят, възхищавайки се от красотата на местността, се е произнесъл: „Колко е ДИВО и прекрасно тук!!!“ и оттогава е останало Дивчовото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В с. Дивчовото има паметник на Панайот Хитов и е маркиран пътя на Бенковски, по който всяка година на 24-25 май преминават туристически групи от цяла България за да участват на 25 май в местността Костина край с. Рибарица за честванията на годишнините от гибелта на Георги Бенковски. По този маршрут преминават и много чуждестранни групи.

На 5 км от селото започва резерватът Боатин, който е обявен за биосферен резерват през 1948 г., поради наличието на много голям район с много редкия дървесен вид бял бук и необходимостта от неговото запазване. От резервата започва и Национален парк Централен Балкан. В Боатин е открит и голям район с белодробен лишей, който в съчетание с озона от вековната букова гора, влияе изключително благоприятно на страдащите от астма и белодробни заболявания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]