Добеле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Добеле
Герб на Добеле
Обща информация
Страна: Латвия
Район: Добеле
Известен още като: Dobelene; Doblen; Доблень
Пощенски код: LV-370(1-2)
Телефонен код: +371-37
Страница в интернет: Официална страница
Знаме на Добеле
Знаме на Добеле
Политика
Кмет Андрис Елкснитис
Население
Население: 10 827  (2006)
Гъстота на населението: 1,424 души/km²
География
Местоположение на Добеле
Площ: 8 km²
Местоположение: 56°37′ с. ш. 23°16′ и. д. / 56.616667° с. ш. 23.266667° и. д.

Добеле (произношение произношение) (на латвийски: Dobele) е град в западна Латвия, намиращ се в историческата област Земгале. Градът е административен център на район Добеле.

История[редактиране | edit source]

Центърът на Добеле

За първи път Добеле е споменат от исторически източник през 1254, въпреки, че по това време на мястото на града има само дървена крепост, която по време на Ливонската война (1558-1583) е унищожена. Впоследствие на същото място е построен каменен замък, около който започват да се заселват хора. Останките от този замък са все още видими, а в момента дори се работи по-възстановяването му. Най-старата църква в града е построена още през 1495. Твърдината бързо се превръща в център за търговците и през 17 век по време на управлението на херцога на Курландия Якоб Кетлер в града вече има вятърна мелница, дъскорезница, тепавица, както и цех за олио.

През 1929 железопътната линия Йелгава-Лиепая е разкрита и градът става важна спирка по това направление. Разкриването на гара в Добеле позволява на града да се разширява и икономически стабилно да се развива. В последните десетилетия Добеле се е превърнал в център на индустрията в централна западна Латвия, защото все повече предприятия се развиват в града и изнасят продукция си не само в цяла Латвия, но и за други страни.

Население[редактиране | edit source]

През 2006 при последното преброяване Добеле е имал постоянно население от 10,827 души. Етническата структура на населението е както следва:

Култура и образование[редактиране | edit source]

Лутеранската църква

Добеле както и други латвийски градове обръща изключително голямо внимание на образованието. В града има 5 основни училища, 4 детски градини, една гимназия, едно музикално училище, училище по изкуствата, образователен център за възрастни и младежки център.

Културата е фундамент на туризма в Добеле. Освен ежегодните събития в града, различни организации, както и общината организират множество мероприятия и културни събития. Посетители от цялата страна и чужбина посещават множеството културни събития в града. Градът активно развива туризма и чрез множеството забележителности сред които старата част на града, лутеранската църква и останките от средновековния замък.

Известни личности[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]