Доколумбови презокеански контакти с Америка

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Доколумбови презокеански контакти с Америка е общо наименование на контактите между местните жители, установили се в Америка преди 10 хилядолетие пр.н.е. и хора извън континента – от Азия, Африка, Европа или Океания, реализирани в епохата преди пристигането на Христофор Колумб в Карибския басейн през 1492 година.[1] По практически съображения се изключват пътуванията през Беринговия проток или изчезналия провлак в тази област.

Единственият надеждно установен доколумбов презокеански контакт е скандинавското заселване в Нюфаундленд около 1000 година.[2][3]

Съществуват множество други хипотези за доколумбови контакти, основаващи се на исторически източници, археологически находки и културни аналогии. Повечето то тях обаче са спорни, донякъде заради съмнителните или косвени свидетелства, предлагани от техните привърженици. Научните реакции на тези хипотези варират от сериозно разглеждане в авторитетни издания до отхвърляне като маргинална наука или псевдоархеология.

Скандинавски контакти[редактиране | редактиране на кода]

Възможни полинезийски контакти[редактиране | редактиране на кода]

Други хипотези[редактиране | редактиране на кода]

Контакти с Древен Египет[редактиране | редактиране на кода]

Семитски контакти[редактиране | редактиране на кода]

Финикийските и пунически кораби плавали под знак на Танит

Сайръс Гордън счита, че древните семити – финикийци и пуни са прекосили Атлантическия океан в древността, и в крайна сметка са достигнали до Мезоамерика, и впоследствие културата се разпостранила и към инките в Южна Америка. [4] Тази хипотеза донякъде съвпада с времето на възникване на първата високоразвита доколумбова култура в Америка – тази на олмеките, която се датира въз основа на радиовъглеродния анализ в периода между 1200 г. пр.н.е. до 400 г. пр.н.е., която датировка напълно съвпада с периода на възникване и разпространение на морските култури на т.нар. морски народи, финикийците и пуните в Стария свят. [5][6]

Първата мезоамериканска цивилизация на олмеките е датирана въз основа на два независими и паралелни радиовъглеродни анализи на открити предмети, между 1000 г. пр.н.е и 600 г. пр.н.е. и между 800 г. пр.н.е. и 400 г. пр.н.е. Ето до какво обобщение достига Тур Хейердал в тази връзка за нейния произход:

Сходствата между ранните цивилизации на Египет и Мексико не са ограничени до пирамидите ... И в Мексико, и в Египет е съществувала високоразвита система на йероглифна писменост ... Учените отбелязват приликата в стенописите на храмове и гробници, сходната конструкция на храмовете и изкусните мегалитни колонади. Обърнете внимание на това, че изкуството на строеж от плочи на архитектурни арки от двете страни на Атлантическия океан не е било известно и застъпено. Обърнете внимание и на наличието на циклопски по размер каменни човешки фигури, на невероятните астрономически познания и високо развитата календарна система в Мексико и Египет. Учените съпоставят удивителното съвършенство на практиката на трепанация на човешкия череп, характерна за древната средиземноморска култура, Мексико и Перу, а също така и на сходния египетски и перуански обичай на мумифициране. Тези и други обширни доказателства за сходството на културите, взети заедно, може да потвърдят теорията, че веднъж или многократно морски съдове от бреговете на Средиземно море са прекосявали Атлантическия океан и са принесли основите на цивилизацията на аборигените на Мексико.

(от списание „Egypt travel magazine“ № 21,23 – 29 май 1969 г., стр. 31)

Контакти с Древен Рим[редактиране | редактиране на кода]

Средновековни контакти[редактиране | редактиране на кода]

Ирландски и уелски легенди[редактиране | редактиране на кода]

Контакти с Африка[редактиране | редактиране на кода]

Контакти с Китай[редактиране | редактиране на кода]

Контакти с Япония[редактиране | редактиране на кода]

Мормонска археология[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kowtko, Stacy. Nature and the Environment in Pre-Columbian American Life. Greenwood, 2006. ISBN 978-0313334726. p. X. (на английски)
  2. L’Anse aux Meadows National Historic Site // UNESCO World Heritage List. Посетен на 1 март 2013. (на английски)
  3. ''L'Anse aux Meadows National Historic Site of Canada'' (Parks Canada. 2007) // Pc.gc.ca, 28 януари 2011. Архивиран от оригинала на 2008-12-16. Посетен на 3 февруари 2011. (на английски)
  4. www.nytimes.com
  5. Cyrus Herzl Gordon, Before Columbus; links between the Old World and ancient America, Crown, 1971, p. 138
  6. www.jstor.org