Досиетата Х (сезон 2)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Досиетата Х (сезон 2)
The X-Files (season 2)
Страна САЩ
Епизоди25
ТВ КаналFox
Излъчване16 септември 1994 г. – 19 май 1995 г.
Излизане на DVD28 ноември 2000 г.
Хронология на сезоните
Предишен1
Следващ3

Вторият сезон на научно-фантастичния телевизионен сериал „Досиетата Х“ започва да се излъчва по мрежата на Fox в Съединените щати на 16 септември 1994 г. и завършва по същия канал на 19 май 1995 г., след излъчени всички 25 епизода.

Сезон 2 на „Досиетата Х“ се развива след закриването на отдела след събитията от финала на първия сезон. Вторият сезон представя няколко второстепенни героя – Х (Стивън Уилямс), информатор на Мълдър; Алекс Крайчек (Никълъс Лий), партньор на Мълдър, който става негов враг; и Извънземния ловец на глави (Брайън Томпсън), убиец с промяна на формата.

Сюжетите са силно засегнати от бременността на актрисата Джилиън Андерсън. Решено е, че Скъли ще бъде отвлечена от извънземни, обяснявайки отсъствието ѝ, и позволявайки ѝ да се появи в кома два епизода по-късно, което в крайна сметка добавя повече тънкости към митологията на сериала. Сезонът печели седем номинации за награда Праймтайм Еми. Премиерата на Little Green Men е с рейтинга на Нилсен от 10,3, като е гледан от 9,8 милиона домакинства, което бележи забележимо увеличение на зрителите от предходната година. Сериала се изкачва от 111-о на 63-то място за телевизионната 1994/95 година. В допълнение, вторият сезон на сериала получава положителни отзиви от телевизионните критици.

Роли[редактиране | редактиране на кода]

Главни[редактиране | редактиране на кода]

a Не участва в3“.

Второстепенни[редактиране | редактиране на кода]

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Рейтинг (в милиони)
25 1 Little Green Men Дейвид НътърГлен Моргън и Джейс Уонг 16 септември 1994 г. 16.1[1]
Със закриването на „Досиетата Х“, агентът на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) намира собствената си вяра в истината. Но когато стар политически съюзник (Реймънд Дж. Бари) му дава нова причина да вярва, той отива сам в изоставена база на SETI – обсерваторията в Аресибо, Пуерто Рико. Загрижен за безопасността му, агент Дейна Скъли (Джилиън Андерсън) трябва да открие местонахождението му преди някой или нещо друго.
26 2 The Host Даниъл ЗакхаймКрис Картър 23 септември 1994 г. 15.9[2]
Когато в каналите на Нюарк е открито разложено тяло на човек, на Мълдър се дава предполагаема работа да разплете случая. Но след аутопсията, извършена от Скъли се появява паразит, живеещ в тялото, а работник на канализацията е нападнат и ухапан от нещо.
27 3 Blood Дейвид НътърГлен Моргън и Джеймс Уонг 30 септември 1994 г. 14.8[3]
Подтикнати от съобщения от дигитални уреди с инструкции да убиват, няколко жители на малка фермерска общност внезапно стават жестоки и опасни.
28 4 Sleepless Роб БауманХауърд Гордън 7 октомври 1994 г. 13.4[4]
Аудиокасета, скрита в сутрешния му вестник, принуждава Мълдър да поиска да развенчае случаят със смъртта на изгорения учен, въпреки липсата на доказателства за пламъци или изгаряния. Той получава случая, заедно с нов партньор, агент Алекс Крайчек (Никълъс Лий).
29 5 Duane Barry Крис КартърКрис Картър 14 октомври 1994 г. 13.9[5]
Бивш агент на ФБР (Стив Райлсбек) бяга от психиатрична клиника и държи няколко души като заложници в туристическа агенция. Мълдър и Крайчек са изпратени да помогнат при преговорите, тъй като човекът твърди, че е бил отвлечен от НЛО.
30 6 Ascension Майкъл ЛанджПол Браун 21 октомври 1994 г. 15.5[6]
Продължавайки от предишния епизод, Мълдър се запътва към къщата на Скъли, след като е чул записа на телефонния секретар, че е нападната. Дуейн Бари (Стив Райлсбек) отвлича Скъли, решен да я предложи на извънземните на негово място. Мълдър се опитва да открие Скъли.
31 7 3 Дейвид НътърКрис Рупентал, Глен Моргън и Джеймс Уонг 4 ноември 1994 г. 15.0[7]
Уолтър Скинър (Мич Пиледжи) отваря отново „Досиетата Х“, но на Мълдър му е трудно да работи без изчезналата Скъли. Когато разпознава убийство в Лос Анджелис като работа на убийците от Троицата, трима убийци с фетиш към пиене на кръв, това му дава работа, в която да се потопи.
32 8 One Breath Р. У. ГудуинГлен Моргън и Джеймс Уонг 11 ноември 1994 г. 15.3[8]
Когато Скъли мистериозно се появява отново в кома в болница, Мълдър се фиксира да открие отговорните хора, макар че стремежът му към отмъщение може да го превърне в онези, които той презира.
33 9 Firewalker Дейвид НътърХауърд Гордън 18 ноември 1994 г. 15.2[9]
Неизправност в робот, предназначен за вулканични проучвания, дава доказателства за живот на форма живееща в пещерите. Когато тази форма на живот привидно причинява смъртта на член на изследователския екип, Мълдър и намерената Скъли заминават към мястото на събитията, за да разследват, преди някой друг да умре.
34 10 Red Museum Уин ФелпсКрис Картър 9 декември 1994 г. 16.1[10]
Няколко тийнейджъри от Уисконсин са намерени да се скитат в гората само по бельото си с надпис на гърба – „Той е един от тях“. Мълдър и Скъли пътуват, за да проучат това нетипично поведение, макар че най-странното нещо в тази месопроизводствена област е мистериозният култ на вегетарианските „разходки“. Мъжът в черно (Линдзи Гинтър) се завръща, този път работейки сам.
35 11 Excelsis Dei Стивън СурикПол Браун 16 декември 1994 г. 14.2[11]
Поредният случай на Мълдър и Скъли започва с изнасилването на медицинска сестра (Терил Ротъри) в дом за стари хора в Масачузетс – това, което го прави „Досие Х“, е твърдението, че нападателят ѝ е невидим. При пристигането си обаче, те откриват странни тайни за дома и жителите му.
36 12 Aubrey Роб БауманСара Б. Чарно 6 януари 1995 г. 16.2[12]
Когато детектив загадъчно разкрива останките на агент на ФБР, който изчезва през 1940-те години, докато разследва случай на убийство, зловещо подобно на съвременно, Мълдър и Скъли вярват, че първоначалният убиец от 1940 г. е предал своята генетична черта на насилие на свое внуче.
37 13 Irresistible Дейвид НътърКрис Картър 13 януари 1995 г. 14.7[13]
Някой изкопава гробове в Минеаполис, като премахва части от тялото от труповете. Мълдър и Скъли са повикани, защото агентът по случая вярва, че това е работа на извънземните. Мълдър обаче бързо отхвърля идеята, като профилира извършителя като фетишист. По-късно се появяват ключови доказателства и Скъли осъзнава, че случаят е по-личен, отколкото си мисли.
38 14 Die Hand Die Verletzt Ким МанърсГлен Моргън и Джеймс Уонг 27 януари 1995 г. 17.7[14]
Тийнейджъри в Ню Хампшир правят окултен ритуал и по невнимание причинят убийство и осакатяване на един от тях. Когато Мълдър и Скъли са призовани да разгледат въпроса, истинските поклонници в града се опитват да скрият следите си, макар да изглежда, че има тайнствена сила, от която се страхуват дори и поклонниците.
39 15 Fresh Bones Роб БауманХауърд Гордън 3 февруари 1995 г. 17.8[15]
Една сутрин, след две ужасни халюцинации, редник Джак Макалпин блъска колата си в дърво, върху което е изобразен вуду символ. Това е втората смърт на морски пехотинец за две седмици, в която е изобразен този символ. Въпросните морски пехотинци охраняват център за бежанци от Хаити, а когато Мълдър и Скъли посещават центъра, те смятат, че смъртта не е толкова неочаквана, колкото изглежда.
40 16 Colony Ник МаркДейвид Духовни и Крис Картър 10 февруари 1995 г. 15.9[16]
В началото на епизода, измръзналият Мълдър е откаран в болница. Епизодът продължава със сцена 2 седмици преди това, когато екипажът на изследователски кораб открива останките на НЛО в морето Бофорт. Пилотът, който оцелява при катастрофата, излиза от болницата и убива идентични лекари в различни клиники за аборти.
41 17 End Game Роб БауманФранк Спотниц 17 февруари 1995 г. 17.5[17]
Извънземният ловец на глави отвлича Скъли и иска да я търгува за сестрата на Мълдър – Саманта Малдър (Мегън Лейч). Мълдър иска помощ от Скинър в размяната и заместник-директорът на ФБР му дава на разположение снайперист, който да повали ловеца на глави.
42 18 Fearful Symmetry Джеймс Уитмор мл.Стив де Ярнат 24 февруари 1995 г. 16.5[18]
Смъртта на федерален строителен работник и унищожаването на различни имоти може да бъде свързана само с избягал слон, но свидетелите твърдят, че не са виждали животни, които биха могли да причинят тези неща. Скоро Мълдър и Скъли отиват в местния зоопарк, чиито претенции за слава са, че никога не са имали успешно раждане на животни.
43 19 Død Kalm Роб БауманХауърд Гордън 10 март 1995 г. 17.1[19]
Мълдър и Скъли са призовани, когато е намерена лодка с оцелели от кораб унищожител на американския флот. Това, което особено привлича вниманието на агент Мълдър е, че всички тези моряци изглежда са остарели с десетилетия в течение на няколко дни. Мълдър и Скъли пътуват до Норвегия, където намират рибар, който е готов да ги отведе до последната известна позиция на кораба.
44 20 Humbug Ким МанърсДарън Моргън 31 март 1995 г. 15.7[20]
Мълдър и Скъли трябва да открият паранормалното сред ненормалните, когато бъдат изпратени да разследват дългогодишни серии от ритуални убийства, които не съвпадат с познати модели. Последната от които е смъртта на „Човека алигатор“.
45 21 The Calusari Майкъл ВеярСара Б. Чарно 14 април 1995 г. 12.9[21]
Снимка, направена преди смъртта на двугодишно момче, дава доказателства за свръхестествена намеса, която предизвиква любопитството на Мълдър. Когато настъпва друга смърт в семейството, бабата на останалото дете иска помощ от някои румънски ритуали (наричани căluşari или „конници“), за да почистят дома от злото.
46 22 F. Emasculata Роб БауманКрис Картър и Хауърд Гордън 28 април 1995 г. 14.0[22]
След като няколко мъже в затвора умират от загадъчна болест, Скъли се опитва да открие причината, докато Мълдър иска да намери двама бегълци, които потенциално могат да разпространят болестта.
47 23 Soft Light Джеймс КонтнърВинс Джилигън 5 май 1995 г. 12.9[23]
Бивша студентка на Скъли (Кейт Туа) моли агентите да ѝ помогнат с първото ѝ разследване за редица изчезвания с много малко улики. Мълдър размишлява върху идеята за спонтанното човешко изгаряне, но го преосмисля, когато открива човек (Тони Шалуб), който се страхува от собствената си сянка. Човекът е доктор Бантън – учен, който изследва тъмната материя.
48 24 Our Town Роб БауманФранк Спотниц 12 май 1995 г. 14.5[24]
Дъдли, Арканзас, е мястото на поредното разследване за Мълдър и Скъли, които са изпратени да намерят изчезнал инспектор по птиците. Случаят се преобръща, когато друг работник на домашни птици е застрелян, което дава на Мълдър предчувствие, че гражданите наистина са това, което ядат.
49 25 Anasazi Р. У. ГудуинДейвид Духовни и Крис Картър 19 май 1995 г. 16.6[25]
Доверието, което Мълдър и Скъли имат, е пред изпитание, когато Мълдър започва да се държи странно. Неговото нетипично поведение се усложнява, когато Самотните стрелци го насочват към хакер, който успява да проникне в някои много строго пазени файлове. Файловете са криптирани на езика Навахо и трябва да бъдат разкодирани от бивш преводач от Навахо.

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Вторият сезон на „Досиетата Х“ дебютира с „Little Green Men“ на 16 септември 1994 г. Епизодът достига рейтинг от 10,3 на Nielsen, с 19 дял, което означава, че около 10,3% от всички домакинства с телевизор и 19% от домакинствата, гледащи телевизия, са превключили на епизода.[26] Епизодът е гледан от 9,8 милиона домакинства, което е увеличение от финала на първия сезон, „The Erlenmeyer Flask“, който е гледан от 8,3 милиона домакинства. „Little Green Men“ по това време е най-гледаният епизод на поредицата. С напредването на сезона, рейтингите започват да нарастват. Сезонът достига висок резултат с петнадесетия епизод, „Fresh Bones“, който е гледан от 10,8 милиона домакинства. Финалът на сезона, „Anasazi“, печели рейтинг от 10,1 на Nielsen, с 18 дял, и е гледан от 9,6 милиона домакинства, отбелязвайки 13,5% увеличение в домакинствата в сравнение с предходния финал на сезона.[27] Сериалът е класиран като номер 63 по време на телевизионния сезон 1994/95, което е значително увеличение в рейтинга в сравнение с първия сезон, което завърши под номер 111.[28]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 'Girl' Helps ABC Start Fall Season on Top – Nielsen Ratings // USA Today, 21 септември 1994. с. 03D. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  2. Nielsen Ratings // USA Today, 28 септември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  3. Nielsen Ratings // USA Today, 5 октомври 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  4. CBS Edges Into No. 1 Spot, But Can It Stay? – Nielsen Ratings // USA Today, 12 октомври 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  5. Regular Series Put ABC Back on Top – Nielsen Ratings // USA Today, 19 октомври 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  6. 'Grace' Leads ABC to Tie With CBS – Nielsen Ratings // USA Today, 26 октомври 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  7. 'Cagney & Lacey' Makes Winning Return – Nielsen Ratings // USA Today, 9 ноември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  8. CBS' 'Scarlett' Sweeps to No. 1 – Nielsen Ratings // USA Today, 16 ноември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  9. 'Scarlett,' CBS' Sweeping Epic – Nielsen Ratings // USA Today, 23 ноември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  10. Nielsen Ratings // USA Today, 14 декември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  11. ABC's Winning Way With Comedy – Nielsen Ratings // USA Today, 21 декември 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  12. Nielsen Ratings // USA Today, 11 януари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  13. 'ER' Rolls Into the No. 1 Spot – Nielsen Ratings // USA Today, 18 януари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  14. Super Bowl Kicks ABC to the Top – Nielsen Ratings // USA Today, 1 февруари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  15. Nielsen Ratings // USA Today, 8 февруари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  16. Nielsen Ratings // USA Today, 15 февруари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  17. Nielsen Ratings // USA Today, 23 февруари 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  18. Nielsen Ratings // USA Today, 1 март 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  19. Nielsen Ratings // USA Today, 15 март 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  20. Oscar Show, Celeb Chats Keep ABC on Top – Nielsen Ratings // USA Today, 5 април 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  21. Nielsen Ratings // USA Today, 19 април 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  22. Nielsen Ratings // USA Today, 3 май 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  23. Ratings Go to the Movies – Nielsen Ratings // USA Today, 10 май 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  24. Nielsen Ratings // USA Today, 17 май 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  25. Nielsen Ratings // USA Today, 24 май 1995. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  26. Lowry (1996), p. 247
  27. ABC Hits a 'Home' Run // Архивиран от оригинала на 2020-12-07. Посетен на 3 април 2012.
  28. Mendoza, Manuel. A Program That Goes to X-Tremes – Fox's 'X – Files' Blends Subtlety and Strangeness // The Dallas Morning News, 17 юни 1994.

Литература[редактиране | редактиране на кода]