Дянко Стефанов (БКП)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дянко Стефанов
български политик
Роден
около 1920 г.
Починал
7 октомври 1943 г. (23 г.)
Политика
ПартияРаботнически младежки съюз
Българска комунистическа партия

Дянко Стефанов Колев е български политик от първата половина на ХХ век, деец на БКП в Русенски и Разградски окръг.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дянко Стефанов е роден около 1920 г. в село Ярдъм, Поповско, като по-късно е жител на село Калово, Разградско. Обучава се в Разград до закриването на местното гимназиално училище, след което продължава образованието си в Шумен. Активен член на РМС, през март 1939 г. Стефанов е арестуван и осъден на 6 години лишаване от свобода, от които прекарва три и половина в Шуменския и Сливенския затвори.

Дянко Стефанов е избран за секретар на Окръжния комитет на БКП в Русе и отговорник за работата сред младежите. Обикаля поместните партийни организации нелегално под прикритието на застрахователен агент и настоятел на издателство. Осъден е на смърт задочно през 1942 г. Арестуваният му сподвижник Любен Йорданов след изтезания издава адреса на нелегалната квартира на Стефанов в София. Дянко Стефанов е арестуван, конвоиран до Русе, разпитван и в крайна сметка разстрелян при село Долапите на 7 октомври 1943.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На 2 септември 1969 г. е обявен за почетен гражданин на Разград по повод 25-тата годишнина от 9 септември 1944 г.[2]

Днес едно от селата, в които Дянко Стефанов развива активна ремсистка дейност, носи неговото име. С указ № 290/обн. 23 юни 1950 г. се преименува село Калово на село Дянково.

Дълги години стадионът на спортното дружество Лудогорец също носи името на Дянко Стефанов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Веселин Иванов, Кръстьо Петров, Петър Петров, Стефан Стефанов / История на Разградската окръжна организация на БКП // Изд. Партиздат / София, 1981 // стр.10, 181, 225
  2. Исторически календар на Разград - Колектив / Изд. Парнас, Русе 2007, стр. 57