Евгени Димитров (фотограф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евгени Димитров
български фотограф
Димитров по време на спортно събитие, 15 май 2022 г.
Димитров по време на спортно събитие, 15 май 2022 г.

Роден

Националност България
Семейство

Уебсайтbulphoto.com

Евгени Димитров е български журналист и фотограф, собственик и управител на фотографска агенция Булфото.[1]

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 август 1970 г. в Пловдив, но израства в град Плевен, в семейството на Димитър и Петя Колеви. Неговата майка е бивша примабалерина на Плевенската опера.

В Плевен прави и първите си стъпки във фотографията.[2] Завършва пресжурналистика във Факултета по журналистика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.[3]

Започва да работи в пресата през 1992 година, в екипа, създал вестник „Континент“, където е ученик на Шаварш Артин. По-късно участва в създаването и на вестниците „Новинар“ и „КЕШ“.

През 2000 г. създава фотографска агенция Булфото, чиито снимки публикуват почти всички медии в България, но и в чужбина. Сред абонатите на агенцията са “24 часа”, “Труд”, “Стандарт”, “Телеграф”, “Уикенд”, dir.bg, dnes.bg, blitz.bg, inews.bg, няколко телевизии.

Евгени Димитров е сред учредителите на Асоциацията на професионалните фотографи[4]

Създател на сдружението „Културни проекти“, което няколко години прави експедиция „Преоткрий България“ (понастоящем под името "Експедиция България"), организирайки фотоизложби на тази тема. Води курсове и обучения за фоторепортери.Член на журито на фотографския конкурс „Ние, хората“ 2016.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Неговата сестра Славена Даскалова е джаз певица.

В свободното си време Димитров практикува няколко хобита. Страстен почитател е на пътешествията, археологията и джаза.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]