Емили Бронте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емили Джейн Бронте
Emily Jane Brontë
Emily Brontë cropped.jpg
Псевдоним Елис Бел
Родена 30 юли 1818 г.(1818-07-30)
Торнтън, Йоркшър, Англия
Починала 19 декември 1848 г. (на 30 г.)
Хауърт, Англия
Професия писател
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Жанр любовен роман, поезия
Направление Романтизъм
Известни творби „Брулени хълмовe”
Емили Джейн Бронте в Общомедия

Емили Джейн Бронте (на английски: Emily Jane Brontë, родена на 30 юли 1818 г. в Торнтън, починала на 19 декември 1848 г. в Хауърт) е английска писателка, позната най-вече с единствения си роман Брулени хълмове. Творбите си подписва с псевдонима Елис Бел.

Биография[редактиране | edit source]

Емили Бронте е родена през 1818 г. в Тортън, Йоркшир, в семейството на английския селски пастор Патрик Бронте. Той става англикански свещеник и се установява в Хауърт, Северна Англия. Там се раждат неговите шест деца – син и пет дъщери. На 15 септември 1821 г. майката Мария Бронте умира, като оставя децата си на грижите на сестра си Елизабет Бренуел. През август 1824 г. бащата изпраща четирите най-големи дъщери в благотворителното училище Коуън Бридж. Условията в училището, където се подготвяли гувернантки, са ужасни – в него умират от туберкулоза двете най-големи сестри Мария (родена 1814 г.) и Елизабет (1815 г.). Бащата прибира обратно в дома си болните Шарлот и Емили. Впоследствие Шарлот учи в платен пансион, а Емили и Ан получават домашно образование.

Всички деца на Патрик Бронте се опитват да пишат, като синът Бренуел и Шарлот се увличат и по рисуването. След завършването на пансиона Шарлот започва да преподава в него, а сестрите Емили и Ан стават гувернантки в заможни семейства.

През 1846 г. сестрите Бронте публикуват сборник със стихове под псевдонима братя Бел (Шарлот – Карър, Емили – Елис, Ан – Ектън). През 1847 г. под същите имена сестрите изпращат в Лондон ръкописи на романи. Романът на Емили Бронте “Брулени хълмове” и на Ан Бронте – “Агнес Грей” са приети, а романът на Шарлот Бронте “Учителят” е отхвърлен от издателството. Шарлот започва да работи над новия си роман “Джейн Еър”.

На 24 август 1847 г. Шарлот Бронте изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора си шумен успех.

Слухът за това, че братята Бел не съществуват и че романът “Джейн Еър” всъщност е написан от учителката Шарлот Бронте, се разпространява бързо. Успехът на “Джейн Еър” кара издателите да публикуват повторно и романите на другите две сестри. “Брулени хълмове” на Емили Бронте също жъне успех, макар и не толкова шумен, докато романът на Ан Бронте – „Агнес Грей“ се продава по-слабо и неговите достойнства са оценени много по късно. След публикациите на романите сестрите Бронте придобиват материална независимост и слава.

На 24 септември 1848 г. от злоупотреба с алкохол и туберкулоза умира братът Бренуел Бронте, иначе талантлив художник. Докато се грижи за него, Емили се разболява от туберкулоза и също умира на 19 декември 1848 г.

Няколко месеца по-късно същата участ постига и Ан – тя умира на 28 май 1849 г. Шарлот Бронте остава сама, заедно със слепия си баща и без сестрите, с които е свикнала да споделя своите мисли и планове. През ноември 1855 г. Шарлот се простудява, разболява се от скоротечна туберкулоза и на 31 март 1855 г. умира.

Библиография[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]