Брулени хълмове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за романа на Емили Бронте. За филма на Луис Бунюел вижте Брулени хълмове (филм).

Брулени хълмове
Wuthering Heights
Wuthering.jpg
Оригинален език английски
Автор Емили Бронте
Първо издание 1847 г.
Великобритания
Издателство Thomas Cautley Newby
Жанр роман
Брулени хълмове в Общомедия

„Брулени хълмове“ (на английски: Wuthering Heights) е единственият роман на поетесата Емили Бронте и най-известното ѝ произведение. Публикуван е за първи път през 1847 г. под псевдонима Елис Бел. Второто му издание е отпечатано посмъртно след редакция от сестра ѝ Шарлот Бронте. Романът е типичен представител на романтизма. Благодарение на него Йоркшър става туристически обект. Адаптиран е за филм, опера и балет.

Името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, около което се развива историята. Разказът е за всеобхватната и страстна, а в същото време осуетена, любов между Хийтклиф и Катрин Ърншоу, и как тази непотушена страст унищожава и двамата, както и много хора около тях.

Сега считан за класика в английската литература, "Брулени хълмове" всъщност среща доста смесена критика, когато е публикуван за първи път. Много от критиците са ужасени от яркото описание на психическа и физическа жестокост.[1][2]
Въпреки че Джейн Еър на Шарлот Бронте е считан първоначално за най-добрата от работите на сестрите Бронте, много последващи критици на "Брулени хълмове" спорят, че нейната оригиналност и постижения я правят по-добрата от двете книги. [3]

Съдържание[редактиране | edit source]

Разказът е нелинеен, и включва няколко ретроспекции, както и двама разказвача - г-н Локууд и Елън "Нели" Дийн. Романът започва през 1801 г., когато Локууд пристига в Тръшкрос Грейндж - голямо имение из йоркширските хълмове, което иска да наеме от грубия Хийтклиф, който живее в близкото "Брулени хълмове". Хийтклиф се отнася студено и грубо към Локууд и последният е принуден да остане в Брулени хълмове за през нощта, когато едно от свирепите кучета го атакува, а и времето се обръща срешу него. Икономката предпазливо го отвежда до една стая, в която да преспи и го предупреждава да не споменава пред Хийтклиф къде е спал.

През нощта, Локууд намира една книга с преживяванията на някакво момиче, на име Катрин Ърншоу. От книгата той разбира, че тя и Хийтклиф са били изключително близки като деца. Докато се унася, Локууд има страшен сън, че призракът на Катрин идва през прозореца, смъртно бледа и ужасяваща, умолявайки го да я пусне вкъщи. Хийтклиф дотичва, събуден от уплашените му викове. Настроението му рязко се променя, когато Локууд му казва за призрака на Катрин. Хийтклиф го моли да напусне стаята. Вече навън, Локууд го чува как проплаква: "О, Кати, моля те, влез". На следващата сутрин, Локууд тръгва от Тръшкрос Грейндж, където пита икономката, Нели Дийн, да му разкаже историята на Хийтклиф, Катрин и Брулени хълмове, докато той се възстановява от настинка.

От тук, разказът е поет от Нели, която започва своята история 30 години по-рано, когато Хийтклиф, подхвърлено дете, живеещо на улиците на Ливърпул, е доведен в Брулени хълмове от тогавашния собственик, благия г-н Ърншоу, който го отглежда като свое дете. Елън споменава, че Хийклиф вероятно е с американски произход. Той често е описван като "тъмен" и "мургав". Дъщерята на Ърншоу - Катрин - става неразделна приятелка с Хийтклиф. Брат й - Хиндли - обаче, ненавижда момчето, виждайки в него съперник, човек, който се бърка в чуждите работи. Когато три години по-късно, г-н Ърншоу умира, Хадли (който е женен за жена на име Франсис) поема имението. Той се отнася жестоко към Хийтклиф, принуждавайки го да работи като наемник. Катрин се сприятелява със съседното семейство - Линтън от Тръшкрос Грейндж, които омекотяват нейната поначало дива личност. Тя е особено привързана към изтънчения и благ Едгар Линтън, когото Хийтклиф моментално намразва.

Една година по-късно, съпругата на Хиндли умира от туберкулоза, малко след като ражда сина им, Хертън. Хиндли започва да пие. Две години след това, Катрин се съгласява да се омъжи за Едгар. Нели знае, че това ще разбие сърцето на Хийтклиф. Хийтклиф дочува обяснението на Катрин, че би било "унизително" да се омъжи за него. Той ядосано излиза и напуска Брулени хълмове, като не чува как Катрин казва, че той е част от нея така както скалите са част от земята под тях. Катрин се омъжва за Едгар и първоначално е много щастлива. Известно време по-късно, Хийтклиф се завръща, с намерението да унищожи всички, които са му попречили да бъде с Катрин. По някакъв мистериозен начин той е много забогатял. Изплащайки дълговете на вечно пияния и разпилян Хиндли, Хийтклиф става собственик на Брулени хълмове след неговата смърт. С намерението да съкруши Едгар, Хийтклиф тайно се жени за сестра му - Изабела. Този брак го поставя в положение на наследник на Тръшкрос Грейндж след смъртта на Едгар.

Катрин се разболява след завръщането на Хийтклиф и умира няколко часа след като е родила дъщеря, наречена също Катрин или Кати. Хийтклиф става още по-озлобен и отмъстителен. Месец по-късно, Изабела избягва от своя жесток съпруг и след това ражда момче - Линтън. По същото време, Хиндли умира. Хийтклиф поема Брулени хълмове и се заклева да се отнася с Хертън, сина на Хиндли, със същото пренебрежение, с което Хиндли някога се е отнасял към него. По-късно, Хийтклиф споделя на Нели, че ненавижда собствения си син, защото му напомня Едгар и Изабела, а в същото време обича Хертън като свой син, защото в него вижда частица от Катрин (вече е споменато, че Катрин и Хийтклиф са мислели за себе си като за едно цяло), и следователно - част и от себе си. Въпреки това, Хийтклиф избира да игнорира тези бащини емоции, така че да може да продължи да унижава Хертън така както Хиндли е унижавал Хийтклиф: и по този начин да постигне отмъщението към своя омразен заварен брат.

Дванадесет години по-късно (умиращата Изабела моли Едгар да отгледа нейния син от Хийтклиф. Хийтклиф, обаче, разбира за това и взема болното, разглезено дете в Брулени хълмове. Хийтклиф не изпитва нищо освен презрение към сина си, но го заслепява идеята да управлява имението на враговете си. Заради това, няколко години по-късно, Хийтклиф се опитва да принуди младата Кати да се омъжи за Линтън. Кати отказва, затова Хийтклиф я отвлича и принуждава двамата да се оженят. Скоро след това, Едгар Линтън умира, а малко след него умира и Линтън Хийтклиф. Това оставя Кати вдовица и фактически затворник в Брулени хълмове, тъй като Хийтклиф вече има пълен контрол както върху Брулени хълмове така и върху Тръшкрос Грейндж. В този момент от разказа пристига Локууд, за да наеме Тръшкрос Грейндж от Хийтклиф и чува историята на Нели Дийн. Шокиран, Локууд заминава за Лондон.

По време на отсъствието му, събитията достигат до своята кулминация, която Нели му описва, когато той се връща след една година. Кати постепенно е омекнала към своя грубоват, необразован братовчед Хертън, така както майка й е изпитвала нежност към Хийтклиф. Когато Хийтклиф разбира за любовта между Кати и Хертън, и по-специално за решителността на Хертън да защитава непокорната Кати от атаките на Хийтклиф, той преживява психически срив и вижда призракът на Катрин. Той изоставя своята вендета и умира разбит и измъчен, но щастлив да се събере отново с Катрин. Кати и Хертън се женят. Хийтклиф е погребан до гроба на Катрин и историята завръшва, когато Локууд посещава гроба, съжалявайки, че не е ухажвал Кати и несигурен какво да мисли и чувства.

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]