Желю Добрев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Желю Добрев
български доцент
Роден
1940 г.
Починал

Желю Добрев Желев е български доцент, политик, кандидат-член на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1940 г. добричкото село Карлъбейкьой известно в по-ново време като село Преспа, близо до гр. Балчик и Каварна.

Завършва Висшата селскостопанска академия в София.

След това започва работа като главен специалист в ТКЗС. Бил е заместник председател на Окръжния народен съвет в Толбухин - днешен Добрич, както и секретар на Окръжния комитет на БКП в Добрич, отговарящ за селското стопанство.

От декември 1986 до 1989 е председател на асоциация Националния аграрно-промишлен съюз който по това време е доброволен съюз на самоуправляващите се селскостопански организации. От декември 1988 до март 1990 е заместник министър на земеделието и горите. [1] В периода 4 юли 1981 – 1990 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. Носител е на различни висши държавни отличия.

След 1990 г. е генерален директор на НПО по птицевъдство. През 2000 г. става председател на Управителния съвет на българо-руската търговско промишлена палата на обществени начала.

Умира на 15 октомври 2016 г. в София.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]