Зинаида Бандарина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зинаида Бандарина
Зінаіда Бандарына
Родена11 октомври 1909 г.
Гродно, Литовско генерал-губернаторство, Руска империя
Починала16 април 1959 г. (49 г.)
Професияписател, поет, журналист, преводач
Националност СССР
 Беларус
Активен период1926 – 1959
Жанрлирика, исторически роман, детска литература, документалистика
Зинаида Бандарина в Общомедия

Зинаида Бандарина (на беларуски: Зінаіда Бандарына) е беларуска журналистка, преводачка, поетеса и писателка на произведения в жанра лирика и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Зинаида Александровна Бандарина е родена на 11 октомври 1909 г. в Гродно, провинция Гродно, Литовско генерал-губернаторство, Руска империя, в семейство на учители. Има брат. По време на Първата имперска война баща ѝ е мобилизиран и става офицер. По време на Гражданската война е командир в Червената армия. Семейството живее в Двинск, Москва, Иваново, и по фронтовата линия, а през 1918 г. се установява в Минск.

След училище работи в държавното стопанство „Тарасово“ в района на Минск. Започва работа на 16 години и в периода 1925 – 1927 г. е началник на детска градина в Койданово. През 1927 г. е командирована от Народния комисариат на РСФСР и завършва Минския беларуски педагогически техникум. След това в периода работи 1927 – 1928 г. като учителка в село Медяково в Барабински район на Новосибирска област.

Заедно с работа си започна да пише поезия, а първата ѝ публикация е през 1926 г. Поезията ѝ е публикувана в периодични издания и в колективния сборник „Стихотворения“ през 1926 г. През 1931 г. те са публикувани в сборника ѝ с поезия „Веснацвет“ (Пролетно цвете).

В Медяково тя се разболява от туберкулоза и се връща в Минск. След лечението си отива в мел, където в периода 1928 – 1929 г. работи като секретар на литературното сдружение „Молодняк“ и в редакцията на гомелския вестник „Полесская правда“ (Полеска истина), в който ръководи литературния отдел. След като изразява съмнение в контрареволюционния характер на творбите на някои беларуски писатели е изпратена на работа за шест месеца в отдела за пресата в Централния комитет на Комунистическата партия на Беларус.

През 1929 г. е изпратена в Москва в Института по кинематография, където учи литературен сценарий във филмовия факултет, който завършва през 1933 г. След дипломирането си в периода 1933 – 1934 г. ръководи отдела за сценарии във Витебския филмов колеж и после рабити в детския отдел Радиокомитета. По това време пише две детски приказки в стихове.

Изпратена е на тригодишна специализация в Художествената академия в Ленинград, която завършва през 1937 г. с дисертация на тема „Драматургията на Натан Зархи“. В свободното си време пише поезия и критични статии и рецензии в „Литературен Ленинград“ и „Киногазета“. След дипломирането си работи в „Союздетфилм“ в Москва, после в Архангелския театър за млади зрители, и в киностудията в Грозни.

В Грозни се омъжва за говорителя Николай Андреев и с него се връща в Москва. В Москва е публикувана в периодични издания и започва да пише на руски език.

По време на Втората световна война служи заедно със съпруга си в Червената армия. През март 43 г., във връзка с раждането на сина си, тя беше демобилизирана. Работи към сценарийното студио на филмовия комитет. През март 1945 г. се връща в Минск и работи частично към списание „Бреза“. В периода 1945 – 1946 г. работи в детския отдел на Беларуското радио, в периода 1946 – 1948 г. работи в Дома на народното изкуство в Гродно, а в периода 1948 – 1950 г. е ръководител на филиала на музея на поета Янка Купала във Вязинка. После в периода 1950 – 1956 г. е редактор във вестниците „Зорка“ и „Литература и изкуство“. От 1957 г. е член на Съюза на писателите на СССР.

Зинаида Бандарина умира на 16 април 1959 г. в Минск, БССР, СССР. Погребана е в почетното Източното гробище в Минск.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Веснацвет. Вершы 1926 – 1929 (1931)
  • Ой, рана на Івана… Старонкі маленства Янкі Купалы. Аповесць (1956) – за детството и юношеството на Янка Купала
  • Галина Ильина (1959) – повест
  • Лясныя госці (1960) – разкази

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Зінаіда Аляксандраўна Бандарына“ в Уикипедия на белоруски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​