Иванчо Кичевеца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иванчо Кичевеца
български революционер
Роден

Иванчо Кичевеца или Осман бей е български революционер, деец и терорист на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал ренегат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иванчо Кичевеца е роден в долнокопачкото село Белица, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Присъединява се към ВМОРО и през 1900 година действа с четата на Коте Христов в Костурско. През 1901 година четата е разпусната, а Иванчо Кичевеца преминава в Гърция, в Лариса се свързва с турския консул и започва да издава организационни тайни. Изпратен е от турските власти първо в Битоля, а след това в Корча, през юли 1901 година преминава в Костурско заедно с турско военно отделение и започва да предава видни дейци на организацията. Влествие на разкритията избухва Иванчовата афера, при която са арестувани над 100 души и е иззето голямо количество организационно оръжие[1]. След това Иванчо Кичевеца се установява в Костур и започва да събира подкупи, но е уличен от османските власти през октомври и затворен в Корчанския затвор[2][3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 107.
  2. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. I. Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1933. с. 115-116.
  3. Спомени на Пандо Кляшев, македонска литературна норма