Карл II Наварски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карлос II
Крал на Навара и Граф на Евро
Карлос II 
Роден: 10 октомври 1332
графство Евро, Франция
Починал: 1 януари 1387
Памплона, Навара

Карлос II (на френски: Charles le Mauvais) (Евро наричан Карлос Злия) e крал на Навара в периода 1349-1387 и граф на Евро (1343-1387). Освен пиренейското кралство Навара той притежава и земи в Нормандия, наследени от баща му граф Филип д'Евро и майка му Жана II Наварска, която получила като компенсация за отказа ѝ от претенции и загубата на Шампан и Бри през 1328. Изиграва важна роля в развитието на Стогодишната война между Англия и Франция, като често сменя страната в зависимост от желанията си.

Живот[редактиране | edit source]

Тъй като баща му е първи братовчед на Филип VI Валоа, а майка му е единствената дъщеря на Луи X той е наследник на френските крале, както обича да изтъква, но земите му във Франция са нищожни. След наследяването на трона през октомври 1349 г. той посещава Навара за да бъде коронясан през пролетта на 1350 г., но иначе ако изключим кратките посещения до кралството си, Карлос прекарва първите дванадесет години от управлението си във Франция; използва Навара като източник на доходи, с които да се издигне във Франция. Дори таи амбиции някой ден да стане крал на Франция, като единствен внук на Луи Х и правнук на Филип III.

Смъртта на Карлос де ла Серба и отношения с Жан II[редактиране | edit source]

Карлос служи като кралски лейтанант при Лангдок през 1351 г. и командва армията превзела Порт-Сен-Мари през 1352 г.. Същата година взема за жена Жана Валоа, дъщеря на френския крал Жан II Френски. Скоро завижда на френския конетабъл Карлос де ла Серба, управител на на Шампаня, Бри и Ангулем. Карлос смята, че тези територии му принадлежат по право, тъй като някога са принадлежали на майка му наварската кралица, но ѝ били взети, а в замяна ѝ били дадени нищожни компенсации.