Хенри IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри IV
крал на Англия
Хенри IV 
Роден: 3 април 1367
Болингбрук, Англия
Починал: 20 март 1413
?, Англия

Хенри IV е крал на Англия в периода 1399- 1413 г.

Хенри е роден през 1367 г. в Болингбрук и е син на Джон Гонт и Бланш Ланкастърска. Жени се за Мери Боън, която до смъртта си през 1394 г. му ражда 7 деца. През 1402 г. Хенри се жени за втори път. Негова съпруга е Жана дьо Навар.

Хенри е един от лордовете жалбодатели, които през 1388 г. преследват любимците на краля, но неговите качества на войник са в услуга на краля. През 1397 г. е направен херцог на Херефорд, а през 1398г. е заточен за 10 години от Ричард II. Смъртта на Джон Гонт през 1399 г. кара Ричард да конфискува имотите на опасния ланкастърец. Докато Ричард провежда военна кампания в Ирландия, Хенри завладява Англия и узурпира трона- 1399 г.

Узурпирането на трона от Хенри прави неговото царуване неспокойно. Привържениците на Ричард се отричат от новия крал през 1400 г. В Уелс Оуен Глендоуър вдига въстание, което продължава до 1408 г. Шотландците водят война с Англия през цялото царуване на Хенри. Мощните семейства Пърси и Мортимър (последните имат по-силна претенция за трона от Хенри ) се бунтуват от 1403 г. до 1408 г. Ричард Скроп, архиепископ на Йорк също се включва през 1405 г. в опозицията на Хенри IV.

Смачкването на тези въстания иисква много средства, което води и до въвличане на Парламента, който трябва да одобри разходите на краля. Камарата на Общините използва тази възможност за да разшири властта си, искайки свобода на мнението и свобода на диспутите. LOLLARDY, протестантско движение, основано от Джон Уиклиф по времето на Едуард III се възражда и ужасява аристокрацията и благородството. Това движение вдъхновява първия закон срещу ереста- 1401 г.

Хенри IV боледува от епилепсия и проказа и гледа как Уелския принц Хенри контролира управлението през последните 2 години от царуването му. Умира през 1413 г. в стаята Йерусалим на Уестминстърското абатство. Необичайно за английски крал не е погребан в Уестминстърското абатство, а в Кентърбърийската катедрала. Наследен е на трона от сина си Хенри V.

Шекспир[редактиране | edit source]

Близо 200 години след смъртта си Хенри IV става основен персонаж в пиесите на Уилям Шекспир "Хенри IV".