Хенри V (Англия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри V
крал на Англия
Хенри V 
Роден: 9 август 1387
?, Уелс
Починал: 31 август 1422
?, Англия

Хенри V е крал на Англия в периода 1413- 1422 г. Хенри V е най-големият син на Хенри IV и Мери Боън. Роден е на 9 август 1386 г. или на 16 септември 1387 г. През 1421 г. се жени за Катрин Валоа, дъщеря на френския крал Шарл VI през 1421 г. През 1422 г. се ражда единственото му дете - Хенри VI.

Хенри е роден войник. На 14 години се бори срещу силите на Оуен Глендоуър в Уелс. На 16 години командва силите на баща си в битката при Шрюзбъри. Скоро след това той разкрива и предотвратява заговора на майор Лолард, който с помощта на привърженици на Ричард II иска да убие кралското семейство. Той предлага брак на Катрин дьо Валоа, искайки като зестра старите владения на Плантагенетите - Нормандия и Анжу. Шарл VI отказва и Хенри възобновява Стогодишната война. Войната с Франция служи на Хенри за две цели: връщането на френските владения на династията Плантагенет и да откъсне вниманието на братовчедите си от кралските им амбиции. На 25 октомври 1415 г. Хенри разгромява французите при Азенкур. Той окупира Нормандия, Пикардия и повечето крепости в Ил дьо Франс — старите владения на династията Капет.

С договора в Троа през 1420 г. Шарл VI дава ръката на Катрин на Хенри и кара дофина Шарл да признае Хенри за наследник на френската корона. Ако Хенри бе надживял Шарл VI, щеше да е крал на Англия и Франция.

Поради трудния живот на войник Хенри остарява преждевременно. Разболява се сериозно и умира след връщането си от френската кампания. Катрин ражда сина му, докато той отсъства и Хенри никога не вижда сина си. Погребан е в Уестминстърското абатство. Историкът Rafael Holinshed казва следното за Хенри V в хрониката на Англия: "Хенри беше крал, чието царуване не беше опетнено. Той беше принц, когото всички обичаха и никой не презираше."