Картагенска цивилизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пуническите кораби плавали под знак на Танит
Образът на Баал-Хамон често е изобразяван под формата на идол на демона, за да всява ужас сред неприятелите на Картаген (статуята се съхранява в Национален музей „Бардо“, гр. Тунис)

Картагенската цивилизация (наричана още Пуническа цивилизация по името пуни, с което римляните наричали жителите на Пунически Картаген) е последната антична цивилизация, наследник основно на древните семитски цивилизации на Древна Сирия, Ханаан и Двуречието.

Произход[редактиране | edit source]

Пуническата цивилизация била втъкала в себе си черти от древните цивилизации на Древен Египет, Асирия и Вавилония, последните от които били носителки на цивилизационното и културно наследство на Акад, Елам и изпърво на Шумер. Същината на финикийската, а оттук и на пуническата цивилизация била древносемитската на Ханаан, въпреки че най-новите съвременни археологически данни разкриват силно сириакско влияние върху Финикия посредством цивилизациите на Ебла, Угарит и Сирохетските царства.

Като цяло пуническата митология е изцяло взаимствана от майчината финикийска митология, а културата ѝ е своеобразно копие с многобройни и многообразни елински взаимствания на финикийското изкуство.

Край[редактиране | edit source]

Избухналите Сицилийски войни, последвани от конфликта с Рим сложили край на пунически Картаген. Още битката при Егатските острови сложила край на господството на всемогъщия картагенски флот над Средиземноморието, а с това и на военнотехническата невъзможност за дебаркиране на голяма римска армия на африканския бряг. Загубата на Сицилия белязала упадъка на пунически Картаген и била последвана от т.нар. въстание на наемниците, което пуните с цената на огромни жертви и разстройство успели да все пак да потушат, избирайки Хамилкар Барка за главнокомандващ на ненаемническата картагенска армия.[източник? (Поискан преди 11 дни)]

Въпреки сизифовските усилия на Ханибал, основаването на Нови Картаген и невероятния поход на Ханибал през Алпите със серия военни победи в Италия, Ханибал все пак е принуден да се върне на африканския бряг, за да брани метрополията срещу армията на Сципион Африкански. Битката при Зама слага логичния край на всякакви картагенски миражи за средиземноморско господство, подобно на предходната при Химера. След нея било въпрос на време пунически Картаген да бъде разрушен, и това се случило през 146 г. пр.н.е. след тригодишна обсада на града.[източник? (Поискан преди 11 дни)]

Мястото на пуническата метрополия било посипано със сол от римляните и обявено за прокълнато. Едва с Lex Rubria е възстановено в съседна територия античното поселище, но вече като Римски Картаген. Северна Африка и частност бъдещата територия на Картагенския екзархат са сред първите територии на които прониква ранното християнство.[източник? (Поискан преди 11 дни)]

Източници[редактиране | edit source]

  • Картаген, в превод от (((fr)) Madelaine Hours-Miedan, Presses Universitaires de France, Paris, 1997), ISBN 954-9904-11-3.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.