Китайско-източна железопътна линия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Китайско-източната железопътна линия (на руски: Китайско-Восточная железная дорога, КВЖД) (от август 1945 година - Китайска чанчунска железопътна линия, от 1953 - Харбинска железопътна линия) е железопътна магистрала в Североизточен Китай, преминаваща през територията на Манджурия (Китай) и съединяваща Чита с Владивосток и Порт Артур.

Построена е през 1897-1903 като южно отклонение на Транссибирската магистрала. Принадлежала е на Русия и се е обслужвала от нейни поданици.

Строителството на линията е част от проникването на Русия в Манджурия и Корея и усилването на руското военно присъствие на бреговете на Жълто море. Това предизвиква недоволство от китайска страна. На 23 юни 1900 китайците атакуват строителите и започват да разрушават железния път и постройките.

След поражението на Русия във войната с Япония се оказва, че всички усилия по строителството са били напразни. На 22 октомври 1928 година от Китай са изгонени всички съветски служащи в Китайско-източната железопътна линия. Линията е предадена на Китай на 31 декември 1952 година.