Константин Кретиус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Константин Кретус)
Константин Кретиус
Konstantin Cretius
германски живописец

Роден
Константин Йохан Франц Кретиус
Починал
26 юли 1901 г. (87 г.)

Националност Германия
Кариера в изкуството
ВидЖивопис
Член наБерлинска академия на изкуствата
Константин Кретиус в Общомедия

Константин Кретиус (на немски: Konstantin Cretius, роден като Константин Йохан Франц Кретиус, на немски: Konstantin Johann Franz Cretius) е немски жанров, исторически и портретен живописец, както и професор и редовен член на Берлинската академия на изкуствата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Кретиус е роден на 6 януари 1814 г. в град Бжег в Кралство Прусия.[1] Като дете е покосен от тежка болест, но същевременно оцветява картини и именно това занимание събужда в него влечение към изкуството.[2]

През 1833 г. успява да постъпи в Берлинската академия на изкуствата, където се обучава при Карл Вилхелм Вах и през 1836 г. излага първите си две самостоятелни картини: „Рицарят и неговата любима“ и „Ричард Лъвското сърце“.

През 1838 г. получава Великата държавна награда на Пруската академия на изкуствата и през септември същата година се отправя на тригодишно пътешествие в Югоизточна Европа, за да се запознае с този регион.

След като създава няколко платна на романтична тематика, е удостоен със стипендия заради творбата си Скръбта на Яков по сина му Йосиф, благодарение на която осъществява пътуване през Брюксел и Париж до Италия, където посещава старинния Палермо. [3] През 1842 г. създава в Рим прекрасни жанрови картини на тема местния бит, като Аве Мария, Италиански просяци и Един лекар в Рим.

Завръщайки се в Берлин, изписва Възкресение Христово , изображение на олтар в град Фрайщад в родната му Силезия и рисува исторически, жанрови и сакрални сюжети, като например Людовик XIV и племенницата на кардинал Мазарини Мария Манчини, играейки шах. През 1846 г. пруският крал Фридрих Вилхелм IV го изпраща в Константинопол при двора на османския султан Абдул Меджид I, където нарисува портрет на последния и е награден от него с Орден на славата на Османската империя.

И впоследствие Кретиус създава жанрова живопис с италиански и исторически сюжети, отличаваща се с благородство и простота на композициите и колорит. Творецът се справя подобаващо и с задачата да изпише замъка на Ордена на хоспиталиерите в Зоненбург или днешния полски град Слонск.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Константин Кретиус се жени в Берлин за Йохана Круземан (1826 – 1878). От този брак се раждат две деца, като първото от тях на име Рихард фон Кретиус по-късно става генерал-лейтенант от пруската армия и на 13 април 1874 г. сключва брак с Мари Крюземан (1854 – 1915) и на 2 април 1901 г. получава пруска наследствена благородническа титла. [4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Union List of Artist Names, 2017
  2. Meyers Konversations-Lexikon, 4. Auflage von 1888 bis 1890
  3. Meyers Konversations-Lexikon, 4. Auflage von 1888 bis 1890
  4. Gothaisches genealogisches Taschenbuch der briefadeligen Häuser(1907).Erster Jahrgang,S.122

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]