Курт Левин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Курт Цадек Левин
Роден
Починал
Гражданство германец, американец
Алма матер Университета в Берлин
Научен ръководител Карл Щумпф
Известни студенти Леон Фестингър Роджър Баркър Блюма Зейгарник
Известен с групова динамика, Т-групи.
Повлиял Фриц Пърлс, Ейбрахам Маслоу, Дейвид Колб и други.

Курт Цадек Левин (на немски Kurt Zadek Lewin) е американски психолог от еврейски произход. Талантлив и оригинален изследовател. В своето развитие тръгва от полето на гещалт психология. Отдалечава се от класическия предмет на психологията, в лицето на явлението и понятието образ и се насочва към изследване на такива сложни психични образувания като личност, мотив, потребности, претенции, поведение, групова динамика, както и към важни експериментални принципи на психическо изследване.

Професор е в Берлинския университет. След установяването на нацизма през 1933 г. емигрира в САЩ, където преподава в различни университети.

В американския си период от своето творчество разработва предимно социално-психологични проблеми. В общата си методологична ориентация той е релативист, създава релационна теория за личността известна още като теория за полето или за жизненото пространство. В тази теория, която е лице на неговото творчество, прилага гещалт подход към анализа на личността и нейното поведение. Описва функционирането на човека в жизненото пространство с редица понятия, взети от естествознанието и топологията. Той контекстно пледира за изследване на човека и неговото обкръжение по начин, който удовлетворява постигането на истината.

За него сложните психични образувания като мотиви, потребности, взаимоотношения, ценности, претенции и проблеми могат да се изследват успешно в естествена среда. Изучава от динамичната гледна точка: фрустрация и регресия (1937 - 1941), ниво на аспирации (1936 -1944), учене (1942). Левин държи психическия експеримент да моделира успешно това, което се случва с личността в реалния живот. Дава началото на така наречените ситуационни концепции за човешката психика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.