Лига Футебол Амадора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лига Футебол Амадора
Liga Futebol Amadora (LFA)
ДържаваИзточен Тимор
Основана2015 г.
КонфедерацияАФК
Нива2
Брой отбори20 (8+12)
КупиКупа на АФК
ШампионДействащ шампион Боависта (Дили) (1 титла)
Най-успешниСпорт Лаулара е Бенфика, Каркету (Дили), Боависта (Дили) (1)
Уебсайтwww.ligaamadora.tl

2018

Лига Футебол Амадора (на португалски: Liga Futebol Amadora (LFA)) е клубен турнир по футбол, който води началото си от 2015 година, в който се излъчва шампиона на Източен Тимор [1]. Понастоящем в Първа дивизия (Примейра дивизиао) се състезават 8 отбора, а във Втора (Сегунда) – 12. ДО 2017 г. във Втория ешелон на Източен Тимор спорят 13 отбора. Разрешени са максимум 4 чужденци в клуб. Докато в близкото минало основното ядро са „легионерите“ е било от Индонезия, в наши дни виждаме инвазия от Бразилия, Чили, Гана и Камерун [2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Сведенията за футбол на острова датират още от началото на ХХ век. През португалската колониална епоха най-великата игра в тази точка на света се развива на цели 4 нива, макар и аматьорски. В периода 1975 – 1989 г. Източен Тимор (познат и като Тимор-Тимур) вече е под индонезийска юрисдикция. Тогава местният футбол е част от аматьорските регионалните първенства на Индонезия, наречена Персерикатан. През последните 5 години на този период южнотиморски отбори се състезават в четвърта дивизия на Индонезия. През независимата ера се играе в Суперлига на върпа на пирамидата и още две дивизии по надолу. Първенството е организирано само веднъж, след което е прекъснато заради корупционен скандал в избора на президент на местната футболна федерация. Бившата „Трета дивизия“, позната като „Така де Диджисел“, е заменена от турнир на елиминационен принцип. През 2013 г. вече имаме „Купа на Източен Тимор“, носеща името „Така дози ди новембру“ (Купа 12 ноември). Едва през 2015 клубният футбол в Източен Тимор се възражда с формирането на Лига Футебол Амадора с „Първа“ и „Втора дивизия“. Наименованиеята са на един от официалните езици – португалският.

Първият шампион е излъчен година по-късно. Това са „тигрите“ от Лаулара. Такова е прозвището на „Шпорт Лаулара е Бенфика“ – тим с португалски привкус. Екипите логично са червено-бели (по подобие на лисабонския гранд). Любопитен момент е, че президент на клуба е Шанана Гусмао. Той е първият държавен глава на независим Източен Тимор, ръководил страната до 2015 г. В първенството на по-късен етап ще се появят още няколко „португалски“ отбора. Това са „орлите“ „Шпорт Дили е Бенфика“ и „драконите“ „Порто Тайбесе“, от едноименното столично предградие. „Академика е Шпортинг де Тимор“ също използва идентични символи и екипи като едноименните студенти от португалския град Коимбра.

Шампионите[редактиране | редактиране на кода]

Шампиони (2016 – 2018)[редактиране | редактиране на кода]

Клуб Град Титли Сезони
Шпорт Лаулара е Бенфика Лаулара 1 2016
Каркету Дили 1 2017
Боависта Дили 1 2017

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 2016 Liga Futebol Amadora Primeira Divisaun в rsssf.com
  2. в-к „Меридиан Мач“, бр. 246, 8 септември, 2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]