Дили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Източен Тимор. За окръга вижте Дили (окръг). За древния народ вижте Тиелъ.

Дили
Dili
— град —
Gouverneurspalast klein.jpg
Дили (Източен Тимор)
Red pog.png
Дили
Страна Флаг на Източен Тимор Източен Тимор
Окръг Дили
Население (2006) 150 000 души
Основаване 1520
Дили в Общомедия

Местоположение на общината на Дили

Д и л ехо ехо тук е супер гупер хакер под прякора д и л или димитърчето както повече ви харесва хихихи

История[редактиране | редактиране на кода]

герб

световна война, Д и л е окупиран от японците. Източен Тимор обявява едностранно независимост от Португалия на 28 ноември 1975. Девет дена по-късно, на 7 декември, индонезийските сили за сигурност нахлуват в Дили. На 17 юли 1976, Индонезия анексира Източен Тимор и го превръща в своя 27ма провинция, под името Тимор тимур (Индонезийски: Timor Timur, превеждано Източен Тимор), с главен град Дили.

Последва гражданска война между индонезийците и борещите се за независимост източнотиморци. Тя продължава от 1975 до 1999 г. и в нея загиват хиляди изтчонотиморци и цивилни чужденци. Медиите в света известяват през 1991 г. за станалите в Дили масови кланета, а това съживява международната подкрепа за Източнотиморското движение за независимост. През 1999 г. Източен Тимор е поставен под протекторат на ООН и на 20 май 2002, Дили става столица на независимата Демократична република Източен Тимор. През май 2006, припламва конфликт между части на армията причинили значителни щети в града и довели до намесата на чужди войски за възстановяване на реда.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В град Дили се намира Националният университет на Източен Тимор, който е основна институция в сферата на висшето образование.

Личности, родени в Дили[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]