Шри Джаяварданапура Коте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шри Джаяварданапура Коте (за кратко Коте) - от 1982 г. официална столица на азиатската държава Шри Ланка. Разположена е в южното предградие на старата столица на страната Коломбо.

Населението на града е 115 826 жители (2001), площта - 17 км².

История[редактиране | редактиране на кода]

Коте е столица на синхалската държава в периода 14151565. След завземането на острова от португалците, столицата е пренесена в Коломбо.

На синхалски език Джаяварданапура означава "град на настъпващата победа". Наименованието е дадено на града от неговия основател Алагаконара и не е свързано с името на доскорошния президент на страната Джуниус Джаявардене. Думата "Коте" прозлиза от тамилското "котей" - крепост. Исторически частта от града, ограничена от крепостния ров се наричала Етул Коте (вътрешен форт), а тази извън пределите му - Питакоте (външен форт).

През 1979 г., заедно с решението да се премести в Коте административната столица на страната, е възвърнато старото му име, като съществуващото е съхранено и градът бива наречен Шри Джаяварданапура Коте. В града са разположени парламентът (открит на 29 април 1982 г.) и върховния съд; резиденцията на президента остава в Коломбо. В града има и университет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]