Шри Джаяварданапура Коте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шри Джаяварданапура Коте
Fountain at Diyatha Uyana.JPG
Шри Джаяварданапура Коте (Шри Ланка)
Red pog.png
Шри Джаяварданапура Коте
Страна Флаг на Шри Ланка Шри Ланка
Провинция Западна
Население 115 826 души

Шри Джаяварданапура Коте (за кратко Коте) - от 1982 г. официална столица на азиатската държава Шри Ланка. Разположена е в южното предградие на старата столица на страната Коломбо.

Населението на града е 115 826 жители (2001), площта - 17 км².

История[редактиране | редактиране на кода]

Коте е столица на синхалската държава в периода 14151565. След завземането на острова от португалците, столицата е пренесена в Коломбо.

На синхалски език Джаяварданапура означава "град на настъпващата победа". Наименованието е дадено на града от неговия основател Алагаконара и не е свързано с името на доскорошния президент на страната Джуниус Джаявардене. Думата "Коте" прозлиза от тамилското "котей" - крепост. Исторически частта от града, ограничена от крепостния ров се наричала Етул Коте (вътрешен форт), а тази извън пределите му - Питакоте (външен форт).

През 1979 г., заедно с решението да се премести в Коте административната столица на страната, е възвърнато старото му име, като съществуващото е съхранено и градът бива наречен Шри Джаяварданапура Коте. В града са разположени парламентът (открит на 29 април 1982 г.) и върховния съд; резиденцията на президента остава в Коломбо. В града има и университет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]