Лотреамон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лотреамон
френски поет
Lautréamont.jpg
Роден: 4 април 1846 г.
Монтевидео, Уругвай
Починал: 24 ноември 1870 г.
(на 24 г.)
Париж, Франция

Граф Лотреамон (на френски Comte de Lautréamont) е псевдоним на Изидор Люсиен Дюкас, френски поет. Със сборника си от поеми в проза „Les Chants de Maldoror“ („Песните на Малдорор“) той става един от предшествениците на сюрреализма.

Сведенията за живота на Изидор Дюкас са оскъдни. Той е син на чиновник във френското посолство в Уругвай, учи в лицеите в Тарб (1859-1862) и По (1863-1865), след което през 1867 заминава да следва в Париж, но сведенията за него след този момент намаляват.

През 1868 той публикува анонимно първата част на своя основен труд „Песните на Малдорор“. Пълният текст е отпечатан през 1869 под псевдонима граф дьо Лотреамон (от арогантния герой на романа на Йожен СюLatréaumont“ от 1837), но издателят Lacroix отказва да го пусне в продажба, страхувайки се от съдебни санкции.

Докато се опитва да публикува книгата си, Лотреамон започва да работи върху стихосбирка, озаглавена „Poésies“, която остава недовършена, поради смъртта на автора при неясни обстоятелства. Според една хипотеза той е убит от полицията по време на безредиците през обсадата на Париж през 1870.

Песните на Малдорор“ е публикувана отново през 1890. Тя не намира широк отзвук до началото на 20 век, когато Андре Бретон я обявява за пряк предшественик на сюрреализма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]