Лубош Кохоутек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лубош Кохоутек
Luboš Kohoutek
чешки астроном
1974 г.
Роден
Починал

Националност Чехия
Учил вМасариков университет
Карлов университет
Научна дейност
ОбластАстрономия
Работил вХамбургски университет
Лубош Кохоутек в Общомедия

Лубош Кохоутек е чешки астроном, откривател на няколко комети и много астероиди.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 януари 1935 година в Забржех, Чехословакия (днес Чехия). От малък се интересува от астрономия. Следва физика в Масариковия унивеситета в Бърно и във Физико-математическия факултет на Карловия университет в Прага. По-късно е аспирант към Института по астрономия на Чехословашката академия на науките. По това време публикува първия си значим научен труд – „Каталог на галактическите планетарни мъглявини“ (Catalogue of Galactic Planetary Nebulae, 1967). След съветската окупация на Чехословакия решава да остане в Хамбург, където е бил на дългосрочен стаж в местната обсерватория. Преподава в Хамбургския университет, работи последователно в Хамбургската обсерватория, както и в обсерватории в Испания и Чили.

Открития[редактиране | редактиране на кода]

Най-известното откритие на Лубош Кохоутек е дългопериодичната комета Кохоутек, (1973). Други комети: късопериодичните 75D/Кохоутек (75D/Kohoutek) и 76P/ Уест-Кохоутек-Икемура (76P/West–Kohoutek–Ikemura).

Астероиди: Открива общо 75 астероида, спадащи към основния пояс и към групата Аполонови астероиди. Най-значими са 1865 Цербер и 1850 Кохоутек. Откритията са извършени основно в края на 60-те и през 70-години на ХХ век.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Почетен член на Чешкото астрономическо дружество от 1995 г.
  • Носител на наградата „Чешка глава“ (2004), което е най-високото отличие за наука.