Амбросий Теодосий Макробий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Макробий)
Амбросий Теодосий Макробий
Macrobius Ambrosius Theodosius
древноримски писател

Роден
около 370 г.
Починал
430 г. (60 г.)
Философия
РегионЗападна философия
Амбросий Теодосий Макробий в Общомедия

Амбросий Теодосий Макробий е латински писател и неоплатонически философ през IV век. Той е проконсул на Африка през 410 г. и префект на Италия през 430 г.

Неговото най-известно произведение е Сатурналии. Написано е в диалогична форма, следваща образеца на Платоновия диалог Пир. Съчинението обхваща седем книги, в първите три от които видни римляни, привърженици на езическата религия, беседват в дома на Ветий Агорий Претекстат по време на празника на бог Сатурн през декември. Те съдържат сведения за езическото минало: хронология и календар, религия, обичаи, кулинарна традиция и анекдоти. В следващите четири книги се обсъжда творчеството на Вергилий като източник на знания за древната римска религия, философия и астрономия. Събеседниците го сравняват с това на Омир, на което според тях то не отстъпва по художествена стойност[1].

Макробий е е автор и на Коментар към Съня на Сципион, в който се спира на шеста книга от трактата на Цицерон За държавата. И двете съчинения са посветени на сина му Евстахий.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Петрова М. С. Просопография как специальная историческая дисциплина. На примере авторов поздней античности: Макробий Феодосий и Марциан Капелла. СПб., 2004.
  • Петрова, М. С. Макробий Феодосий и представления о душе и о мироздании в поздней античности. М., 2007.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Богданов, Богдан, Николова, Анна. Антична литература. Енциклопедичен справочник. София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1988. с. 110.