Малайски мрежест питон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малайски мрежест питон
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Питонови (Pythonidae)
род:Питони (Python)
вид:Малайски мрежест питон (P. reticulatus)
Научно наименование
(Schneider, 1801)
Разпространение
Синоними
  • Malayopython reticulatus
  • Broghammerus reticulatus
Малайски мрежест питон в Общомедия
[ редактиране ]

Малайския мрежест питон (Python reticulatus) или просто мрежест питон е една от най-големите змии на планетата. Този вид спада към семейството на питоните, за което се спори дали е част от семейство боидни, или трябва да се разглежда отделно от тях.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Малайския мрежест питон е втората по размер змия на планетата след анакондата от Южна Америка. Но се счита за най-едрата змия извън Южна Америка, заедно със скалния питон (Python sebae) в Африка. Средната дължина на възрастните мрежести питони е около 5-7 m, но са регистрирани и индивиди, дълги до 10 m. Освен това те са и тежки, като теглото достига до 140 кг. За рекорден представител на вида се счита уловеният в индонезийския остров Суматра мрежест питон, с дължина 25.23 m и тегло 468 кг.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Както повечето змии, мрежестите питони също са матриархални животни и женските са по-едри от мъжките. Женската снася между 60 и 100 яйца, едно от най-големите количества сред змиите, от които се излюпват малките след 88 дни. Докато са малки много от тях стават жертва на хищници. Възрастните малайски мрежести питони се хранят с влечуги, гризачи, жаби, но нападат и едри животни като елени, сърни, глигани, крокодили, маймуни, понякога дори и тигри, макар и в много редки случаи. Средната продължителност на живота при тези змии е около 20- 30 години. Окраската на тялото е различна. Съществуват тъмножълти и кафяви вариации, така и тигрова окраска с големи разположени по цялата дължина на тялото ивици или петна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]