Манфред фон Рихтхофен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манфред фон Рихтхофен
Manfred von Richthofen
германски авиатор
Роден
Починал
21 април 1918 г. (25 г.)
Во сюр Сом, Франция
ПогребанВисбаден, Федерална република Германия

НаградиPour le Mérite

Подпис
Уебсайт
Манфред фон Рихтхофен в Общомедия

Барон Манфред Албрехт фон Рихтхофен е германски пилот, смятан и до днес за „асът на асовете“. Има голям успех като пилот-изтребител, военен водач и въздушен ас, като печели 80 въздушни битки по време на Първата световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Бреслау на 2 май 1892 г. На 11 години влиза в училище за кадети във Валщат. След кадетското училище преминава през военната академия в Лихтерфелде близо до Потсдам, откъдето излиза с пагони на офицер от кавалерията. Лейтенант фон Рихтхофен влиза в авиацията на 10 юни 1915 г. като летец-наблюдател в Саксония. На Източния фронт лети заедно с оберлейтенант Георг Цоймер.[1] Преди да стане пилот-изтребител той сваля 2 самолета. Постъпва в авиационното училище в Дьобериц и се дипломира през март 1916 г. Първият му самолет е „Fokker III“. Дислоциран е на фронта при Вердюн, където на 26 април успява да свали първия самолет от впечатляващата си сметка на въздушен ас. На 17 септември 1916 г. над Вилеплуих баронът сваля един „ФЕ-2в“ с британски знаци, с което слага началото на огромна поредица от „потърпевши“ от срещата си с Червения барон самолети. Следващият е майор Лану Хоукер, един от най-прочутите пилоти на Британските кралски ВВС.

Първото признание идва на 16 януари 1917 г., когато по случай 16-а въздушна победа Манфред Фон Рихтхофен получава най-престижния орден на Германската империя – „За заслуги“.

Назначен за командир на 11-а ескадрила, той включва в нея брат си Лотар, завършил авиационното училище предната година. През април 1917 г. двамата братя сеят терор и ужас сред летците от британската авиация, изпращайки към земята 36 от нейните самолети – 21 на сметката на барона и 15 – на Лотар. До юни същата година има вече 56 победи в актив на Червения барон. Този прякор той получава след като боядисва своя боен самолет в ярко червен цвят.

На 21 април 1918 г. при поредния въздушен бой Манфред Фон Рихтхофен е застигнат от куршум, изстрелян от земята. Успял да приземи самолета си в една нива, Червеният барон умира от раната в областта на сърцето 2 минути след като е намерен от съюзническите пехотинци.

Всъщност името на това лице е Манфред фон Ритхофен и много често го бъркат с генерал-фелдмаршал, Волфрам фон Рихтхофен (1895 – 1945). Има много създадени филми за подвизите на германския ас, като последният такъв е „Червеният барон“ (2008).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kilduff, Peter. Red Baron – The Life and Death of an Ace. David & Charles, 2012. с. 43.