Висбаден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Висбаден
Wiesbaden
— град —
Градският театър
Градският театър
Германия
Red pog.png
Висбаден
Хесен
Red pog.png
Висбаден
Страна Флаг на Германия Германия
Провинция Хесен
Регион Дармщат
Окръг
Население (2011) 278 919 души
Пощенски код 65183, 55246
Висбаден в Общомедия

Висбаден (на немски Wiesbaden) е град в Германия, център на провинция Хесен. Разположен е на източния бряг на река Рейн, която e и западната граница на града и провинцията, разделяща ги от провинция Райнланд-Пфалц.

География[редактиране | edit source]

Населението на Висбаден е 275 976 жители към 31 декември 2010 г. Площта на града е 203,93 км², а гъстотата на населението е 1 353 д/км². [1]

История[редактиране | edit source]

Първите следи за заселване датират от Неолита. Римляните изграждат от 6-та до 15-та г.сл.н.е. крепост. Минералните извори са споменати през 77 г. С изграждането на терми се образува населено място, което е споменато 121 г. под името Aquae Mattiacorum. По-голямата част от града е разрушена от алеманите през 259-260 г. От римските постройки до днес е запазен воден канал (на немски Heidenmauer), който е доставял вода от планината Таунус. По-късно алеманите са прогонени от франките. Айнхард, биограф на Карл Велики, споменава 828-830 г. града под името Висибадия.

През 12в. придобиват графовете Насау властта над Висбаден и околните земи. Градът е разрушаван многократно в местните войни за надмощие. През 1329 г. кайзер Лудвиг Баварски издава разрешение във Висбаден да се секат монети. 1366 г. е изграден най-известният минерален извор Кохбрунен (на немски Kochbrunnen). Температурата му е 66 °C и доставя 346л. вода в минута.

През 1806 г. Висбаден става център на херцогство Насау. През 19в. града се развива като курорт с минерални бани, привличащ много богати и известни личности. Кайзер Вилхелм II редовно посещава баните. Аристократи, хора на изкуството и богати предприемачи се настаняват в града. С развитието на Висбаден се построяват много репрезентативни сгради. Населението се увеличава бързо и възникват нови квартали. В началото на 20в. Висбаден е градът с най-много милионери в Германия.

След края на Първата световна война Висбаден губи своята популярност. Градът е окупиран от френската, а по-късно от британската армия.

След 1933 г. в града се настаняват служби на нацисткия режим. По време на Втората световна война са депортирани и убити около 1200 евреи и двете синагоги в града са разрушени. По време на бомбардировките повечето сгради остават неразрушени. На 28.03.1945 г. американските войски завземат града. Кварталите на Майнц, които се намират на западния бряг на Рейн са присъединени към Висбаден. Факт, който е една от причините за днешната вражда между двата града.

След създаването на Федерална Република Германия през 1949 г. Висбаден е обявен за център на новата провинция Хесен. Централното местоположение на града в провинцията и идеята Франкфурт да е нова столица на Германия диктуват избора.

Политика[редактиране | edit source]

Религия[редактиране | edit source]

Икономика и инфраструктура[редактиране | edit source]

Култура и туризъм[редактиране | edit source]

Побратимени градове[редактиране | edit source]

Личности[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Statistisches Jahrbuch 2012 Statistisches Jahrbuch. Deutschland und Internationales. Wiesbaden, Statistisches Bundesamt, 2012. ISBN 978-3-8246-0990-1. с. 30-31. Посетен на 20 януари 2013.