Дармщат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Германия. За региона вижте Дармщат (регион).

Дармщат
Darmstadt
— град —
Знаме
      
Герб
Страна Германия
ПровинцияХесен
РегионДармщат
Окръг
Площ122,09 km²
Надм. височина144 m
Население149 052 души (2011)
1221 души/km²
КметВалтер Хофман
Пощенски код64283–64297
МПС кодDA
Официален сайтwww.darmstadt.de
Дармщат в Общомедия

Дармщат (на немски: Darmstadt) е град в Германия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в провинция Хесен на юг от свързаните метрополни региони Франкфурт на Майн и Висбаден.

Площта на Дармщат е 122,09 км², населението – 144 402 жители, а гъстотата на населението – 1183 д/км².[1]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Буквално преведено от немски, името „Darmstadt“ означава „град на червата“. Но това е само едно злополучно съвпадение, тъй като настоящото име на града произлиза от средновековното „darmundestat“, което означава „Място до устието на Дармбах“, като Дармбах е малко поточе, минаващо през града, и вливащо се в река Модау, един от притоците на Рейн.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дармщат за първи път е споменат към края на 11 век като Дармундещат . Обявен е за град от император Лудвиг Баварски през 1330. Градът е седалище на управляващите ландграфове в периода (1567-1806), а след това (до 1918), на великите херцози на Хесен-Дармщат. Населението на града през 19 век се увеличава от малко над 10 000 до 72 000 жители. През 1877 е основан Технически университет.

В началото на 20 век Дармщат е важен център за стила Югендстил, който е германският вариант на Ар нуво. Вследствие на ежегодните архитектурни съревнования са построени много значими архитектурни обекти. Някои от тях са Rosenhöhe; Mathildenhöhe с Hochzeitsturm [Кулата на брака], или както е по-известна – Кулата с петте пръста; Руският параклис, както и големи изложбени зали и частни къщи. Руският параклис е бил построен като частен параклис на последния руски цар Николай II, чиято съпруга Александра Фьодоровна (Алиса) е родена в града.

Градската област на Дармщат се увеличава през 1937 и включва съседните селища Архайлген (Arheilgen) и Еберщат (Eberstadt), а през 1938 градът се отделя административно от областта Крайс (Kreis). Старият център е разрушен в голяма степен от бомбардировките на Великобритания на 11 септември 1944, при които загиват приблизително 11 000 души, а много други остават без дом. Много от 3000-те евреи в града са убити по време на нацисткия режим между 1933 и 1945.

В по-нови времена Дармщат е известен с летните си курсове по съвременна класическа музика. Те започват като Internationale Ferienkurse für Neue Musik по инициатива на Волфганг Щайнеке (Wolfgang Steinecke) и първоначално се провеждат веднъж в годината, а след това – два пъти. На тези курсове преподават много композитори – авангардисти. Някои от тях са Olivier Messiaen, Luciano Berio, Milton Babbitt, Pierre Boulez, John Cage, György Ligeti, Iannis Xenakis, Karlheinz Stockhausen и Mauricio Kagel.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Дармщат има официално 9 района. Те са:[2]

  • Дармщат Център
    (Mitte – от 100 до 200)
  • Дармщат Север
    (Nord – от 200 до 300)
  • Дармщат Изток
    (Ost – от 300 до 400)
  • Дармщат Бесунген
    (Bessungen – от 400 до 500)
  • Дармщат Запад
    (West – от 500 до 600)
  • Дармщат Арейлген
    (Arheilgen – от 600 до 700)
  • Дармщат Еберщад
    (Eberstadt – от 700 до 800)
  • Дармщат Виксхаузен
    (Wixhausen – от 800 до 900)
  • Дармщат Кранихщайн (Kranichstein)

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът в Дармщат е разположен в центъра на града. Той е бил резиденция на графовете на Хесен-Дармщат, както и на великите херцози на Хесен. Настоящата сграда датира от 18 век. Графовете са притежавали и замъка Франкенщайн, разположен на хълма Langenberg, извисяващ се над града. Той е построен през 13 век, но е завзет от графовете на Хесен-Дармщат чак през 1662 г. Мери Шели е използвала точно това име за световноизвестния си роман Франкенщайн. Преди да напише произведението си, тя е пътувала през региона, посетила е Еберщат (днес квартал на Дармщат), и вероятно замъкът я е вдъхновил.

Нощен изглед от централната част на града

Luisenplatz, най-големият площад на града, се намира точно в центъра на града. Днес той е заобиколен от модерни сгради. Ludwigsäule (наричана още Langer Lui, което означава Дългият Лудвиг), 33-метрова колона, посветена на Лудвиг I, първият велик херцог на Хесен, е поставена в центъра на площада през 1844. Друг голям площад в града е Marktplatz (пазарен площад), на който се намира кметството. Той е напълно възстановен през 1996 година във вида, който е имал преди Втората световна война.

Наука и технологии[редактиране | редактиране на кода]

Дармщат е дом на един от водещите немски университети – Технологичен университет Дармщат (Darmstadt University of Technology), известен най-вече с инженерните си факултети. Свързани с него институти са Gesellschaft für Schwerionenforschung, както и трите института на обществото Фраунхофер. Центърът за Европейски космически операции (The European Space Operations Center – ESOC) на Европейската космическа агенция е разположен също в Дармщат, както и главното управление на EUMETSAT, организация, занимаваща се с поддръжката на системата Meteosat – геостационарни метеорологични сателити – както и с мониторинг на глобалните промени в климата. Дармщат е фармацевтичен и химически център, дом на компаниите Merck KGaA и Röhm.

През 1997 година Дармщат официално получава определението Wissenschaftsstadt (град на науките).

Химичният елемент дармщатий, открит за първи път в Gesellschaft für Schwerionenforschung през 1994 г., е кръстен на името на града през 2003 година. Дармщат е едва четвъртият град в света, който има химичен елемент, кръстен на него (останалите три са ИтербюШвеция, БърклиКалифорния, САЩ и ДубнаРусия).

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Джаз-институтът Дармщат (Jazz-Institut Darmstadt) е най-големият немски публично достъпен джаз архив.

Международният музикален институт Дармщат (Internationales Musikinstitut Darmstadt) има в архива си една от най-големите световни колекции на нотни писма след Втората световна война. Освен това той организира през две години лятното музикално училище Internationale Ferienkurse für Neue Musik (Международен ваканционен курс по нова музика).

Писателите и научните преподаватели, правещи изследвания върху съвременния немски език, са асоциирани в Немската академия за езици и поезия (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung). Годишната награда на академията Georg-Büchner-Preis, основана в памет на Георг Бюхнер, е една от най-известните литературни награди за автори, пишещи на немски.

В града има солидна колония български студенти и българско академично дружество „Съединение“.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Дармщат
Починали в Дармщат
Други

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Пътеводител за Darmstadt от Wikivoyage

Важни институции[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Statistisches Jahrbuch 2012  Statistisches Jahrbuch. Deutschland und Internationales. Wiesbaden, Statistisches Bundesamt, 2012. ISBN 978-3-8246-0990-1. с. 30-31. Посетен на 20 януари 2013.
  2. www.darmstadt.de, архив на оригинала от 16 юни 2007, https://web.archive.org/web/20070616140758/http://www.darmstadt.de/imperia/md/content/pdf/wirtschaft/statistik/1.pdf, посетен на 2008-04-18