Марин Василев (издател)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марин Василев
български книгоиздател
Роден
12 февруари 1907 г. (117 г.)

Учил вУниверситет за национално и световно стопанство
Работил вСофийски университет

Марин Василев е български книгоиздател и печатар.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 12 февруари 1907 г. в село Луковица, околия Царибродска. Още като много малък, заедно със своето семейство той се заселва във Варна, където баща му работи като железничар, а Марин постъпва като ученик в същия град. По-късно се местят в София, където Марин постъпва на работа в Дър­жавната печатница и учи икономика в Средното училище за книгопеча­тане и графически изкуства[1].

Марин Василев завършва училището през 1928 година, а през 1933 се дипломира в Свободния университет в София (днес УНСС). Още през 1928 г. е назначен в Държавната печатни­ца като словослагател, а по-късно като ръководител „Депо букви“ и началник производство на печатницата, на която длъжност е до 1948 година. През същата година е създаде­на Главна дирекция по полиграфия и за неин главен директор е назначен Марин Василев[2].

С неговото име е свързано организационно­то, техническото, технологичното и кадровото обновле­ние на отрасъла. Той слага началото на техническото и техно­логичното обновление в полиграфията в България. Голяма заслуга има в израждането на най-голямата печатница на Балканския полуостров – Полиг­рафическия комбинат „Димитър Благоев“. През 1949 година Марин Василев създава и първото и единствено в България полиграфическо списание – „Полиграфия“

Той е основател на специалност­та „Книгознание“ и дългогодишен преподавател в Софийския университет[2]. Автор е на научни трудове по проблемите на книгопечатането, както и на учебниците „История и техни­ка на книгата“, „Общо и приложно книгознание“ и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. research.uni-sofia.bg, архив на оригинала от 13 ноември 2017, https://web.archive.org/web/20171113113905/https://research.uni-sofia.bg/bitstream/123456789/1362/1/A_Gergova_T1.pdf, посетен на 13 ноември 2017 
  2. а б Гергова, А. „Марин Василев и преподаването на знания за книгата“. ГСУФФ. том 1. 2008 г.