Мария Лисициан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Лисициан
треньор по художествена гимнастика
Родена
Тифлис, Закавказки край, Руска империя
Починала
26 януари 1995 г. (87 г.)
ПогребанаАрменско гробище, Пресненски район, Русия

Националност Русия
Спортна кариера
СпортХудожествена гимнастика
НаградиЗаслуженный тренер СССР орден „Знак Почёта“
Семейство
СъпругЛеонид Борисович Карлик

Мария Вартановна Лисициан (2 януари 1908, Тбилиси26 януари 1995, Москва) е съветска грузинко-арменска и руска танцьорка, после руска художествена гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика, основоположничка на съветската школа в този спорт.

Наградена е с почетното звание „Заслужил треньор на СССР“ (1966) и с ордена „Почетен знак“ („Знак Почёта“) през 1968 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1908 г. в Тифлис, Закавказки край, Руска империя в семейството на арменеца Вартан Данилович и Елена Мартиновна Лисициан. В ранните си години се занимава с изкуството на танца – бал, ритъм и пластика, с помощта на братовчедката си Србуи Лисициан.

През 1929 г. започва работа като изпълнителка в Източно-етнографския ансамбъл, Ленинград при другата си братовчедка Назели Лисициан. Впоследствие се прехвърля в „Мосестрада“ и Драматичното студио на Рубен Симонов в Москва, където създава първата детска група за художествено-гимнастическа самодейност. През 1954 г. заедно с братовчедката си Тамара Лисициан създава на тази база спортното дружество „Крылья Советов“, което става водеща школа по художествена гимнастика в световен мащаб.

При Сталинските чистки от 1938 година нейният съпруг железопътният инженер-енергетик Евгений Алибегов е арестуван, обвинен във вредителство и разстрелян. Мария Лисициан също е арестувана като „член на семейство на родоизменник“ и осъдена на 8 години затвор, които излежава първоначално в Бутирка (Москва), а след това в Акмолинския лагер за жени на изменници на Родината (АЛЖИР).

Освободена е предсрочно и започва работа като директор на спортна школа в Железопътния район на Москва. Била е режисьор-постановчик на спортно-масови мероприятия като гимнастически паради на московския Червен площад, откривания на съветски спартакиади и универсиади.

Сёстры Лисициан, пожалуй, первыми из тренеров перешли на бригадный метод работы. Начинающих гимнасток тренировала Тамара Вартановна, а девочек, переходящих к изучению программ кандидатов в мастера спорта и мастеров спорта СССР, тренировала Мария Лисициан.[1]

Като пряка лична заслуга на Мария Лисициан се отчита признаването на художествената гимнастика от Международната федерация по гимнастика (IFG) за самостоятелен вид спорт. През периода 1963 – 1971 г. тя е главен треньор на сборния отбор на СССР, в който подготвя световните медалистки Людмила Савинкова, Татяна Кравченко и Елена Карпухина. За 23 години работа в клуб „Крылья Советов“ тя подготовя 3 световни шампионки, 13 майсторки на спорта и 14 треньори.

Мария Лисициан умира на 26 януари 1995 г. Погребана е в Арменското гробище в Пресненски район на Москва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елена Карпухина „Не спускайтесь с небес“ Москва, 1995

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лисициан, Мария Вартановна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​