Минко Босев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Минко Босев
оперетен артист
Роден
Починал
3 февруари 1990 г. (62 г.)

Националностбългарин
НаградиПочетно звание „Заслужил“

Минко Стефанов Босев е български оперетен певец, тенор, заслужил артист на НРБ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Минко Босев е роден на 27 юли 1927 г. в Троян. Учителят му по музика Даньо Василев го запалва по пеенето и по-специално по оперетното изкуство по времето (от 1930-те до средата на 1940-те години) на първия „златен“ период на троянската оперета, когато на местната сцена се подготвят и изнасят редица постановки и оперетни гастроли.

През сезона 1951/52 г. е оперетният му дебют в балетаСватба в Малиновка“, представление, което троянци успешно изнасят и в други градове на страната. На следващата година, 1953 г., Минко Босев вече играе главна роля – на Бранко във „Волният вятър“ на Исак Дунаевски, в партньорство с примата на троянската оперета Весела Попова. На представление в Плевен, където троянският състав участва в републикански преглед, Босев е харесан от големия диригент Саша Попов, и той го кани на голямата софийска сцена – Държавния музикален театър.

Между 1953 и 1970 г. взима частни уроци по пеене при Елизабет Рутгерс, Констанца Кирова и Лиляна Жабленска и актьорско майсторство при Хрисан Цанков и Христо Попов.[1]

Следват множество запомнящи се и обичани от публиката роли, както и партньорство с другите големи звезди на това изкуство в България – Мими Балканска, Лиляна Кисьова, Видин Даскалов. През 1962 г. звездното трио Мими Балканска, Лиляна Кисьова и Минко Босев е в Троян с „Прилепът“ на Йохан Щраус (син).

През сезона 1979/80 г. Босев се изявява на троянска сцена и като режисьор, като поставя мюзикъла „Светът е малък“ по Иван Радоев, а диригент е друг голям троянски музикант – Людмил Кунов.

Минко Босев почива на 3 февруари 1990 г.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

По-значими роли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 1. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2011. ISBN 9789548104234. с. 338.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]