Мирчо Лазаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мирчо Лазаров
български общественик
Роден
неизв.
Починал
1945 г.
Семейство
БащаАндон Лазаров

Мирчо Андонов Лазаров е български общественик, просветен деец от Македония, деец на профашистката младежка организация „Бранник“, убит от югославските комунистически власти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Струмица. Син е на стария деец на ВМОРО Андон (Доне) Лазаров, положил основите на организацията в Струмишко, убит през 1926 година при Струмица.

Част е от македонската емиграция в България.[1] През 1941 година, по време на нападението на Кралство Югославия от Страните от Оста, завръща се в Струмица.[1] Част е от организацията на посрещането на Българската армия и управителния апарат в Струмица.[2] По време на българското управление в Македония работи като учител в струмишката гимназия и оглавява клона на профашистката младежка организация „Бранник“ в Струмица.[1] Дописник е на вестник „Целокупна България“, излизащ от 1941 до 1944 година в Скопие.[3] Според Пандевски и Стоев участва в убийството на югославския комунистически деец Благой Янков – Мучето в 1944 година в Струмица.[1]

През 1944 година Лазаров се намира в София, откъдето е докаран в Струмица, където „като предател и сътрудник на българската полиция“ е осъден през 1945 година от югославските комунистически власти и е разстрелян.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Пандевски, Манол, Ѓорѓи Стоев - Трнката. Струмица и Струмичко низ историјата. Струмица, Општински одбор на Соjузот на здружението на борците од НОБ - Струмица, 1969. с. 426. (на македонска литературна норма)
  2. Пандевски, Манол, Ѓорѓи Стоев - Трнката. Струмица и Струмичко низ историјата. Струмица, Општински одбор на Соjузот на здружението на борците од НОБ - Струмица, 1969. с. 402. (на македонска литературна норма)
  3. а б Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 486.
  4. Пандевски, Манол, Ѓорѓи Стоев - Трнката. Струмица и Струмичко низ историјата. Струмица, Општински одбор на Соjузот на здружението на борците од НОБ - Струмица, 1969. с. 455. (на македонска литературна норма)